Οικονομία

Σύνταξη για απολυμένους με αυτασφάλιση και «επιδότηση» απο τους εργοδότες

Σύνταξη για απολυμένους με αυτασφάλιση και «επιδότηση» απο τους εργοδότες Σύνταξη για απολυμένους με αυτασφάλιση και «επιδότηση» απο τους εργοδότες
Αυτασφάλιση: Δικαίωμα σύνταξης για απολυμένους, με τη συνδρομή των επιχειρήσεων που απολύουν Ως αντικίνητρο για τις επιχειρήσεις που σχεδιάζουν ή πραγματοποιούν απολύσεις, ετοιμάζεται να επαναφέρει το υπουργείο Εργασίας, το μέτρο της αυτασφάλισης για απολυμένους ηλικίας 55 – 64 ετών.

Μετά την χθεσινή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ ΥΤΕ), έγινε γνωστό ότι επαναφορά του μέτρου της αυτασφάλισης, θα επαναφέρει ταυτόχρονα και την υποχρέωση που έχουν οι εργοδότες, να συμμετέχουν σε αυτή, με ποσοστό 50% έως 80%, ανάλογα με την ηλικία του απολυμένου, ο οποίος αυτασφαλίζεται.

Ουσιαστικά, ένας απολυμένος, ο οποίος θα μπορεί να επιλέξει στο εξής τη διαδικασία της αυτασφάλισης, θα υποχρεώνει ταυτόχρονα, τον πρώην εργοδότη του, που τον απέλυσε, να συνδράμει καταβάλλοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Έτσι όμως, η συγκεκριμένη διάταξη, θα μπορεί να βάλει φραγμό στις ορέξεις ορισμένων εργοδοτών, οι οποίοι μπροστά στο «βωμό» της μείωσης του λειτουργικού κόστους, προέβησαν και προτίθενται να το επαναλάβουν, σε απολύσεις εργαζόμενων ηλικίας 55 – 64 ετών, που είναι πιο «ακριβοί», για να προσλάβουν στη θέση τους, νέους, σε ηλικία, εργαζόμενους, που είναι πιο «φτηνοί». Η συγκεκριμένη διάταξη περί αυτασφάλισης υπήρχε σε νόμο του 2010, καταργήθηκε όμως από τις μνημονιακές διατάξεις και τώρα, το υπουργείο Εργασίας, εξετάζει την επαναφορά της.

Ας σημειωθεί ότι σε αυτή την περίπτωση, η συμμετοχή των εργοδοτών ανέρχεται στο 50% για όσους απολυμένους επιλέξουν την οδό της αυτασφάλισης και είναι ηλικίας 55 – 60 ετών, ενώ αυξάνεται στο 80% για όσους απολυμένους ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία και είναι ηλικίας από 60 – 64 ετών. Σημειώνεται ότι η επιλογή του μέτρου της αυτασφάλισης καθίσταται ουσιαστικά μονόδρομος για πάνω από 20.000 απολυμένους από τον κλάδο του τουρισμού, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν εργασία και έτσι δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα που ορίζει ο νόμος, για να συνταξιοδοτηθούν. Εάν τελικά εφαρμοστεί η εν λόγω διάταξη, οι απολυμένοι αυτής της κατηγορίας θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη, υποχρεώνοντας μάλιστα και τις επιχειρήσεις που τους οδήγησαν στην ανεργία, να καταβάλλουν το ποσό που τους αναλογεί.