Οικονομία

Στρατούλης: Καμία περικοπή σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις

Στρατούλης: Καμία περικοπή σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις
Στρατούλης: Καμία περικοπή σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Δεν τίθεται κανένα θέμα μείωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά ούτε και για μη εφαρμογή της κυβερνητικής εξαγγελίας για επαναφορά της 13ης σύνταξης. Η τοποθέτηση αυτή ανήκει στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος με αφορμή δημοσιεύματα που θέλουν να ασκούνται πιέσεις στην κυβέρνηση για να αποδεχτεί υποχωρήσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά σχολίασε:

«Όχι μόνο δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω μείωσης μισθών, αλλά ήδη ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης έχει αποστείλει στους αρμόδιους φορείς το σχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και για τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ».

Ο κ. Στρατούλης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επισήμανε ότι, ειδικά για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, πρόκειται για κυβερνητική δέσμευση, η οποία θα θεσμοθετηθεί «και τυπικά προς το τέλος του φθινοπώρου», δηλαδή λίγο πριν από τη χορήγησή της. Επίσης, επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν υπέγραψε την υπογραφή των νομοθετημάτων εκείνων που προέβλεπαν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ενώ πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση αναστέλλει επ’ αόριστο τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, βάσει της οποίας οι επικουρικές θα μειώνονταν έως και 90%». Συνεπώς, δεν μειώνονται άλλο, ούτε οι επικουρικές συντάξεις. Ειδικά δε για το ενδεχόμενο περικοπών στις «υψηλές» επικουρικές, ο κ. Στρατούλης υπογράμμισε ότι «έπειτα από έξι διαδοχικές μειώσεις δεν υπάρχουν πλέον υψηλές επικουρικές. Από τα 252 ευρώ, ο μέσος όρος έπεσε στα 180 και αν ληφθούν υπόψη κάποιες κρατήσεις, στην ουσία κάτω και από τα 170 ευρώ». Μοναδική παρέμβαση που παραδέχτηκε ο κ. Στρατούλης ότι ετοιμάζει η κυβέρνηση, αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με στόχο, όπως είπε χαρακτηριστικά να περιοριστούν «ακραίες καταστάσεις οι οποίες χαρακτηρίζουν κυρίως διαδικασίες εθελούσιων εξόδων σε τράπεζες και σε ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ και στερούν πολλούς πόρους από τα ταμεία». Για το θέμα αυτό, μάλιστα, εκπονείται ήδη μελέτη του υπουργείου Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Στρατούλης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν πρόωρες συντάξεις μητέρων με ανήλικα παιδιά, αναπήρων και ατόμων με «ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα».