Οικονομία

Σε «συναγερμό» το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων

Σε «συναγερμό» το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων Σε «συναγερμό» το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων
Σε «συναγερμό» το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), βρίσκεται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας. Το πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων και των εφάπαξ είναι τεράστιο, αφού οι δαπάνες έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές έχουν υποχωρήσει σημαντικά

Το ΕΤΑΤ που χορηγεί και προσυνταξιοδοτική σύνταξη βρίσκεται στη δυσχερή θέση να μην έχει τρόπο να βελτιώσει τα έσοδά του και έτσι να κινείται διαρκώς σε «τεντωμένο σχοινί». Αποτέλεσμα είναι, να μειώνονται διαρκώς τα αποθεματικά του και να είναι θέμα χρόνου, αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, να κινδυνεύσει με «λουκέτο».

Όλα αυτά ενώ προ ημερών πραγματοποιήθηκε Διοικητικό Συμβούλιο και υπήρξε αρνητική απόφαση για να δοθούν τα ταμειακά διαθέσιμά του, ύψους 150 εκατ. ευρώ, στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ)

Το ΕΤΑΤ έχει αυτή την στιγμή στα μητρώα του περίπου 10.000 συνταξιούχους και 1.800 ασφαλισμένους. Το πρόβλημα του Ταμείου ξεκινάει από το γεγονός ότι δεν υπάγονται σε αυτό οι «νέοι» ασφαλισμένοι άρα δεν μπορεί να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές του. Άρα το ΕΤΑΤ κάθε χρόνο εισπράττει όλο και λιγότερα έσοδα, αφού οι ασφαλισμένοι του συνταξιοδοτούνται και δεν προστίθενται άλλοι. Το μοντέλο θα ήταν βιώσιμο εάν οι τράπεζες κάλυπταν τη διαφορά, κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται ότι μπορεί να ευδοκιμήσει από εδώ και στο εξής, ειδικά όταν έχουν προηγηθεί πέντε έτη βαθιάς οικονομικής ύφεσης, που έπληξαν σημαντικά τον τραπεζικό τομέα.

Οι λύσεις που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας και οι οποίες προτάθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, παρουσία του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, αρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών και συνδικαλιστών του ταμείου, εστιάζονται στο να διατηρηθεί ο σημερινός μέσος όρος των συντάξεων (περίπου 1.300 ευρώ), μέσω της καταβολής τους στο εξής, από το ΙΚΑ. Στις περιπτώσεις που το ύψος της σύνταξης θα είναι υψηλότερο, το υπερβαίνων ποσό θα συνεχίσει να καταβάλλεται από το ΕΤΑΤ. Ήδη πάντως, έχουν εκφραστεί αντιδράσεις στην παραπάνω πρόταση, κυρίως από συνδικαλιστές που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θεωρούν ότι τυχόν υπαγωγή των συντάξεων στο ΙΚΑ, είναι πιθανό να προκαλέσει περικοπή τους, που μπορεί να υπερβεί το 10%. Ούτε το ΙΚΑ όμως φαίνεται να καλοδέχεται την πρόταση του υπουργείου, αφού θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση στη μηνιαία δαπάνη καταβολής των συντάξεων, από μια ομάδα ασφαλισμένων που δεν έχει καταβάλλει ούτε ένα ευρώ, ως ασφαλιστικές εισφορές, στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας… Ας σημειωθεί ότι το ΕΤΑΤ έχει προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, δηλαδή χορηγεί συντάξεις από το 55ο έτος ηλικίας κατά μέσο όρο, μέχρι ο δικαιούχος να συμπληρώσει τα γενικά όρια συνταξιοδότησης, συνεπώς η επιβάρυνση για το ΙΚΑ θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Υπολογίζεται ότι οι ετήσιες ανάγκες του Ταμείου για την κάλυψη των δαπανών προς τους συνταξιούχους ανέρχονται στα 90 εκατ. ευρώ, περίπου. Το Ταμείο βέβαια έχει περιουσία που αποτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ, γεγονός που ίσως αντισταθμίσει τις όποιες αντιδράσεις είτε από το ΙΚΑ, είτε από κυβερνητικούς συνδικαλιστές.