Οικονομία

Με δάνειο 360 εκατ. ευρώ θα πληρώσει το ΙΚΑ τις συντάξεις Ιουνίου

Με δάνειο 360 εκατ. ευρώ θα πληρώσει το ΙΚΑ τις συντάξεις Ιουνίου Με δάνειο 360 εκατ. ευρώ θα πληρώσει το ΙΚΑ τις συντάξεις Ιουνίου
Με δάνειο 360 εκατ. ευρώ θα πληρώσει το ΙΚΑ τις συντάξεις Ιουνίου Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Το ποσό των 360 εκατ. ευρώ προτίθεται να δανειστεί για το Μάιο, το ΙΚΑ, σε μια προσπάθεια να καταβάλλει απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα τις συντάξεις στο τέλος του μήνα. Πρόκειται για την πάγια τακτική που ακολουθείται σε μηνιαία βάση, από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, έτσι ώστε με μια διαδικασία εσωτερικού δανεισμού να καλυφθεί η δαπάνη των περίπου 860 εκατ. ευρώ για συντάξεις

Σύμφωνα με την εισήγηση που έχει γίνει προς το ΔΣ του Ιδρύματος, ουσιαστικά ζητείται ολιγοήμερη ταμειακή διευκόλυνση από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφάλισης Δημοσίου (ΟΠΑΔ) που θα προσφέρει 70 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Υγείας Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων, που θα συνεισφέρει με το ποσό των 40 εκατ. ευρώ και από τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ,  που θα δώσει άλλα 100 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ θα προκύψουν μέσω ρέπος, σε συνεννόηση με τραπεζικό όμιλο. Θα δοθούν ως εγγύηση, κατά την πάγια τακτική του Ιδρύματος, ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, που έχει στην κατοχή του.

Με τον τρόπο αυτό το ΙΚΑ προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες του, για να μην κινδυνεύσει από την ενδεχόμενη καθυστερημένη καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, λόγω της γνωστού προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι μέσα σε ενάμιση μήνα από την έναρξη υποβολής αιτήσεων για ένταξη στη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, το ΙΚΑ έχει εισπράξει ποσό που υπερβαίνει τα 65 εκατ. ευρώ. Παρόλ’ αυτά όμως, η ανάγκη για μεγαλύτερη ρευστότητα παραμένει αμείωτη.