Οικονομία

ΟΑΕΔ: Οι πολύπαθοι άνεργοι και η διαχείριση της ταλαιπωρίας

ΟΑΕΔ: Οι πολύπαθοι άνεργοι και η διαχείριση της ταλαιπωρίας ΟΑΕΔ: Οι πολύπαθοι άνεργοι και η διαχείριση της ταλαιπωρίας
ΟΑΕΔ: Οι πολύπαθοι άνεργοι και η διαχείριση της ταλαιπωρίας Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Εδώ και έξι μήνες παλεύουν να δώσουν το επίδομα αφερεγγυότητας σε απολυμένους πρώην εργαζόμενους της Alapis και της Ελευθεροτυπίας, ανεπιτυχώς. Μόλις πριν από δύο 24άωρα δεν κατάφεραν να δημοσιεύσουν ούτε τους προσωρινούς πίνακες για τους πρώτους 32.000 ωφελούμενους του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, με σοβαρό κίνδυνο να μην μπορούν να τα καταφέρουν ούτε έως το τέλος της εβδομάδας.

Μάλιστα, τελευταίες πληροφορίες θέλουν η ανάρτηση των πινάκων να γίνεται τελικά το διάστημα μεταξύ της ερχόμενης Τρίτης 19 Μαίου και της ερχόμενης Παρασκευής 22 Μαίου. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΔ στην διαχείριση του χρόνου και κυρίως στην ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων είναι πολύ μεγάλα και είναι πιθανό να συνεχιστούν. Στο εσωτερικό του Οργανισμού μάλιστα υπάρχει πολύ «γκρίνια» για τους αναδόχους των έργων που αφορούν την μηχανογράφηση, ενώ ορισμένοι μιλούν ότι έχουν «κρεμαστεί» από την αποδοτικότητά τους. Άλλοι πάλι τα έχουν με την πολύ μέτρια συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στον ΟΑΕΔ και σε άλλους φορείς του δημοσίου τομέα, όπως είναι για παράδειγμα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Το μπάχαλο όμως σε όλες αυτές τις συνεργασίες ποιοι το πληρώνουν; Μα φυσικά οι άνεργοι, οι οποίοι περιμένουν ένα ξεροκόμματο, που λέγεται πεντάμηνη πρόσληψη σε κάποιον δημόσιο φορέα και η υπομονή τους εξαντλείται. Ελάτε για παράδειγμα στη θέση των πρώην εργαζομένων της Alapis. Είναι εδώ και μήνες απλήρωτοι, παλεύουν σε αμφιβόλου κατάληξης δικαστικές διαμάχες να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί και παράλληλα περιμένουν να λάβουν το επίδομα αφερεγγυότητας, που δικαιούνται. Όμως ενώ θα έπρεπε να έχει τελειώσει η συγκεκριμένη υπόθεση εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, από τις 24 Απριλίου, μαθαίνουν ότι το μηχανογραφικό σύστημα του Οργανισμού έχει καταρρεύσει και δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία της εξόφλησής τους. Τώρα, ή πράγματι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα συστήματα μηχανογράφησης του ΟΑΕΔ, που χειρίζεται ανάδοχος εταιρία, ή υπάρχει τεράστια έλλειψη ρευστότητας. Η στήλη πάντως είναι σε θέση να γνωρίζει ότι «λεφτά υπάρχουν» και γι' αυτό πρόσφατα η διοίκηση του Οργανισμού πρόσφερε στην Τράπεζα της Ελλάδος ποσό άνω των 210 εκατ. ευρώ, που μετατράπηκε σε κρατικά ρέπος. Άρα πρέπει στον ΟΑΕΔ να λύσουν τα τεχνικά προβλήματα που έχουν, μπας και πάψουν να εκτίθενται στα μάτια των χιλιάδων ανέργων.

Όταν έχουν κατατεθεί σχεδόν 200.000 αιτήσεις για ένα και μόνο πρόγραμμα, που προσφέρει λίγο πάνω από 32.000 θέσεις, τότε το παραμικρό λάθος είναι καθοριστικό. Η υπομονή των ανέργων έχει εξαντληθεί προ πολλού, γι' αυτό καλό θα είναι στον ΟΑΕΔ να επιταχύνουν τις διαδικασίες και κυρίως να αφήσουν πίσω τους, τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Αλλιώς θα τους ξεπεράσει το πρόβλημα και θα βρεθούν στη δυσάρεστη έκπληξη να βλέπουν στο μέλλον ανάλογα προγράμματα να διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα. Δεν πάει πολύς καιρός που η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε να αφήσει τον Οργανισμό στην τύχη του και να στηρίξει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να επανέφερε κάπως, την ηρεμία στο εσωτερικό του ΟΑΕΔ, αλλά αν δεν βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, τότε η απόδοση ευθυνών, είναι το επόμενο βήμα...

NETWORK