Οικονομία

Το ΕΤΕΑ, το άνοιγμα και οι τρύπες στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Το ΕΤΕΑ, το άνοιγμα και οι τρύπες στα Ασφαλιστικά Ταμεία Το ΕΤΕΑ, το άνοιγμα και οι τρύπες στα Ασφαλιστικά Ταμεία
Το ΕΤΕΑ, το άνοιγμα και οι τρύπες στα Ασφαλιστικά Ταμεία Από το Βασίλη Αγγελόπουλο Να... ξορκίσουν το κακό επιχειρούν στο υπουργείο Εργασίας και προσδοκούν ότι αυτή τη φορά θα καταβληθούν στο τέλος του μήνα οι συντάξεις κανονικά χωρίς να υπάρξει ούτε η καθυστέρηση των λίγων ωρών που προέκυψε τον προηγούμενο μήνα.

Το πρόβλημα με το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) πάντως είναι σημαντικό και δυσεπίλυτο, αφού μπορεί σε κορυφαίο επίπεδο, να αποφάσισε ο αρμόδιος υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, να απορρίψει την εισήγηση για «σπάσιμο» ομολόγου αξίας 100 εκατ. ευρώ, αλλά είναι πιθανό πολύ σύντομα να βρεθεί μπροστά στην ανάγκη για να κάνει κάτι ανάλογο.

Αιτία το γεγονός ότι τα ταμεία που οφείλουν στο ΕΤΕΑ ποσά άνω των 800 εκατ. ευρώ, δύσκολα θα μπορέσουν αυτή την περίοδο να καλύψουν έστω και ένα μέρος από την οφειλή τους, μιας και το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που καλείται να υπερκεράσει το υπερ επικουρικό με το 1.100.000 συνταξιούχους και τα 2.100.000 ασφαλισμένους περίπου. Ήδη στις πρώτες κρούσεις που έγιναν από τη διοίκηση του ΕΤΕΑ, η αντίδραση ήταν τουλάχιστον σπασμωδική.

Ουσιαστικά, όσο δεν δεσμεύονται τα ταμεία για να αποπληρώσουν το ΕΤΕΑ, είναι δύσκολο να καλύψουν από μόνα τους, την όποια οφειλή έχουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΙΚΑ, που εδώ και μία διετία, που προέκυψε η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και τέθηκε σε λειτουργία το ΕΤΕΑ, έχει καταφέρει να συσσωρεύσει οφειλές άνω των 180 εκατ. ευρώ. Από κοντά και το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων, το ΕΤΑΤ με χρέη προς το ΕΤΕΑ, που αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ. Αιτία της συσσώρευσης οφειλών είναι οι πολλές εθελούσιες έξοδοι που πραγματοποίησαν οι τράπεζες τα τελευταία έτη, με συνέπεια να συσσωρεύονται συνταξιούχοι από το συγκεκριμένο κλάδο με προσυνταξιοδοτικά προγράμματα και να υποχρεώνεται το ΕΤΕΑ να τους αποδίδει πολύ υψηλά ποσά συντάξεων, που δεν αναλογούν στις εισφορές που έχουν καταβάλλει. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο κ. Στρατούλης επανέλαβε χθες, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τον ΣΕΠΕ, ερωτηθείς για την κατάσταση με τη ρευστότητα των Ταμείων, ότι αναμένει τις ειδικές μελέτες που πρέπει να εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών, για να «στείλει το λογαριασμό» στις τράπεζες, έτσι ώστε να καλύψουν τις οφειλές τους, τόσο προς το ΙΚΑ, όσο και προς το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑ.

Πάντως, το πρόβλημα με τη ρευστότητα στο υπερ επικουρικό ταμείο, έκανε την εμφάνισή του την πλέον ακατάλληλη στιγμή. Βασικό σημείο τριβής στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους είναι η εφαρμογή ή μη της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία. Από την στιγμή που το ΕΤΕΑ αποδεδειγμένα πλέον, αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, τι πιο απλό από το να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη δυσχερής κατάσταση, ως επιχείρημα από τους εκπροσώπους των «θεσμών» στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν ενεργή τη συγκεκριμένη ρήτρα. Πάντως, η ελληνική πλευρά δηλώνει αμετακίνητη. Μάλιστα, χθες στην ίδια συνέντευξη τύπου, τόσο ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Στρατούλης υπεραμύνθηκαν της συγκεκριμένης επιλογής να αναστείλουν επ' αόριστον τη ρήτρα και προανήγγειλαν ότι, στο ενδεχόμενο που δεν επέλθει συμφωνία, θα προχωρήσουν μονομερώς στην εισαγωγή της διάταξης αυτής στη Βουλή, προς ψήφιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.