Οικονομία

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας για ΜΤΠΥ, ΕΤΕΑ και ΤΠΔΥ

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας για ΜΤΠΥ, ΕΤΕΑ και ΤΠΔΥ ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας για ΜΤΠΥ, ΕΤΕΑ και ΤΠΔΥ
ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας για ΜΤΠΥ, ΕΤΕΑ και ΤΠΔΥ Τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), αποτελούν την αιτία που η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε για αύριο Παναττική στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου.

Στις 12:30 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση των δημοσίων υπαλλήλων έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου, ενώ στη 1 το μεσημέρι αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη.

Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για αδυναμία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, δηλαδή να καταβάλλουν μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ βοηθήματα. Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι το ΕΤΕΑ παραλίγο να εκποιήσει «αντί πινακίου φακής», ομόλογο που λήγει κανονικά το 2032, για να βρει τα κονδύλια που απαιτούνται για να καταβληθούν οι συντάξεις του επόμενου μήνα. Αντίστοιχα, το ΜΤΠΥ, μετά την κατάργηση του κοινωνικού πόρου από την 1.1.2015 (3% επί των προμηθειών του Δημοσίου), αντιμετωπίζει κάθε μήνα μεγάλο έλλειμμα. Το ΤΠΔΥ ουσιαστικά αδυνατεί να καλύψει τη δαπάνη για την καταβολή των εφάπαξ σε περίπου 28.000 δημόσιους υπαλλήλους που έχουν υποβάλλει αίτηση από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά. Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει επίσης και τον γγ Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Ρωμανία, ότι στην ουσία παραδέχτηκε από τηλεοράσεως ότι ειδικά αυτή η κατηγορία δικαιούχων, θα λάβει το εφάπαξ με νέα μείωση, μέσα από την εφαρμογή ενός νέου μαθηματικού τύπου.

Η ΑΔΕΔΥ απαιτεί από την κυβέρνηση να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων θεσπίζοντας μόνιμη και νομικά κατοχυρωμένη, κρατική χρηματοδότηση