Οικονομία

Ποιοι χάνουν την «αναβίωση» συμβάσεων στην ΕΡΤ

Ποιοι χάνουν την «αναβίωση» συμβάσεων στην ΕΡΤ Ποιοι χάνουν την «αναβίωση» συμβάσεων στην ΕΡΤ
Ποιοι χάνουν την «αναβίωση» συμβάσεων στην ΕΡΤ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Το δικαίωμα «αναβίωσης» των συμβάσεών τους χάνουν όσοι από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ,  έλαβαν πλήρη ή μειωμένη σύνταξη με οριστική απόφαση η οποία έχει εκδοθεί προ της 29ης Απριλίου 2015, ημέρα δημοσίευσης του νόμου. Από Πέμπτη 28 Μαΐου και για 20 ήμερες οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα μπορούν να δηλώσουν αν επιθυμούν να επιστρέψουν στην ΕΡΤ, σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ.

Όσοι διαμένουν εκτός Αθήνας θα μπορούν καταθέσουν την αίτησή τους μέσω internet ή με συστημένη επιστολή στα γραφεία της ΕΡΤ. Από την πλευρά της η ΠΟΣΠΕΡΤ καλεί τους εργαζόμενους να μην συμπληρώσουν καμία αίτηση για την «αναβίωση της σύμβασης και την ένταξη στην ΕΡΤ»

Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν υποβάλει, προ της δημοσίευσης αυτής, αίτηση για λήψη πλήρους σύνταξης. Αντίθετα, δεν χάνουν το ίδιο δικαίωμα όσοι λαμβάνουν  προσωρινή σύνταξη (π.χ αναπηρική σύνταξη) χωρίς οριστική απόφαση. Σύμφωνα με έγγραφο της γενικής γραμματείας ενημέρωσης και επικοινωνίας ξεκαθαρίζεται ότι από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου (4324/2015), προβλέπεται η αναβίωση των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή έμμισθης εντολής του προσωπικού το οποίο την 11η Ιουνίου 2013 απασχολείτο στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. Πάντως θα πρέπει πρώτα να αναλάβει καθήκοντα το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας και στη συνέχεια να καθοριστεί η  διαδικασία ανάληψης των καθηκόντων του ως άνω προσωπικού. Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι «οι εν γένει απολαβές του προσωπικού αυτού, υπολογίζονται από την ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων κάθε εργαζομένου που επιστρέφει στην εταιρεία κατά τη διαδικασία την οποία ορίζει ο νόμος και το νέο διοικητικό συμβούλιο».

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει το προσωπικό της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε να είναι αποκλειστικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μην αυτοαπασχολείται ή να μην παρέχει τις υπηρεσίες του σε τρίτον με οιοδήποτε είδος σύμβασης (εργασίας, έργου, ανεξαρτήτων υπηρεσιών κλπ) κατά την ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων στην εταιρεία Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.