Οικονομία

Με το νομοσχέδιο για την αναπηρία η σύνταξη για τους ανασφάλιστους υπερήλικες

Στο νομοσχέδιο για την αναπηρία η σύνταξη για τους ανασφάλιστους υπερήλικες Στο νομοσχέδιο για την αναπηρία η σύνταξη για τους ανασφάλιστους υπερήλικες
Στο νομοσχέδιο για την αναπηρία η σύνταξη για τους ανασφάλιστους υπερήλικες Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Την επαναχορήγηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, αρχικά στα 260 ευρώ το μήνα και από τον Οκτώβριο του 2016 στα 360 ευρώ μηνιαίως, προωθεί με ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο για την αναπηρία, που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση, ακόμα και εντός της ημέρας.

Υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη σύνταξη θα επαναχορηγηθεί ξανά σε έως 30.000 δικαιούχους, άνω των 67 ετών, που είχαν χάσει αυτό το δικαίωμα λόγω της εφαρμογής μνημονιακών διατάξεων. Οι προϋποθέσεις που θα υπάρχουν είναι οι δικαιούχοι να μην παίρνουν σύνταξη από άλλο Ασφαλιστικό Φορέα. Επίσης το ετήσιο ατομικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 4.320 ευρώ και εάν υπάρχει σύζυγος, το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τα 8.640 ευρώ. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να υπάρχει 10αετής παραμονή στην Ελλάδα ως ελάχιστη υποχρέωση των δικαιούχων.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου θα καταργείται το παράβολο των 46,14 ευρώ για όσους ανάπηρους είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από δευτεροβάθμιο όργανο για να λάβουν την πιστοποίηση των ΚΕΠΑ, ενώ θα υπάρχει εξορθολογισμός της διαδικασίας χορήγησης προνοιακών επιδομάτων. Επίσης, με ειδική διάταξη θα δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των γνωματεύσεων από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), για κάθε νόμιμη χρήση, γεγονός που αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τα άτομα με αναπηρία ώστε να διεκπεραιώνουν με ευκολία συναλλαγές με άλλους φορείς, πχ εφορία.  Στο ίδιο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής με τη συγκρότηση ειδικών κλιμακίων ελέγχων, με περίπου 500 άτομα από τα τμήματα εσόδων των ασφαλιστικών οργανισμών.

NETWORK