Οικονομία

Η ΓΣΕΕ ζητά παράταση της ΕΓΣΣΕ για να μην χαθούν επιδόματα και άδειες

Η ΓΣΕΕ ζητά παράταση της ΕΓΣΣΕ για να μην χαθούν επιδόματα και άδειες
Η ΓΣΕΕ ζητά παράταση της ΕΓΣΣΕ για να μην χαθούν επιδόματα και άδειες Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Πρόταση προς το υπουργείο Εργασίας, να δοθεί νέα παράταση ισχύος της μετενέργειας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), αναμένεται να καταθέσει εντός της ημέρας η ΓΣΕΕ.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας, που πραγματοποιείται σήμερα, πρόκειται να τεθεί το συγκεκριμένο φλέγον ζήτημα, αφού πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου και οι διαπραγματεύσεις με την πλευρά των εργοδοτών για υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ, δεν έχουν ευοδωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΣΕΕ αναμένεται να προτείνει στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη, είτε να παρατείνει την ισχύ της υπάρχουσας ΕΓΣΣΕ για μερικούς μήνες ακόμα, μέχρι να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις, είτε να προχωρήσει ο ίδιος στη νομοθέτηση των αλλαγών της αγοράς εργασίας για να ανοίξει ο δρόμος για επαναλειτουργία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η Συνομοσπονδία είχε τη δέσμευση ότι το σχέδιο νόμου επρόκειτο να κατατεθεί έως τις αρχές Μαϊου και ήδη έχει παρέλθει σχεδόν ενάμιση μήνας και ακόμα δεν έχει εισαχθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ο λόγος που η ΓΣΕΕ δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διατήρηση της ΕΓΣΣΕ, είναι αφενός για να έχει το δικαίωμα καθορισμού στο μέλλον του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αφού αυτό περιλαμβάνει στο υπό αναμονή, σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας. Αφετέρου, θέλει να διατηρηθούν εν ισχύ τόσο το επίδομα γάμου, που προβλέπεται από την υπάρχουσα ΕΓΣΣΕ, όσο και μια σειρά αδειών, όπως είναι οι άδειες μητρότητας, σπουδών και μειωμένων ωραρίων, που έχουν συμφωνηθεί με τις εργοδοτικές οργανώσεις, αλλά ακόμα δεν έχουν κυρωθεί με νόμο.
Ας σημειωθεί ότι έχει ήδη δοθεί από το υπουργείο Εργασίας, παράταση ισχύος της ΕΓΣΣΕ έως τις 30 Ιουνίου.

Νέα παράταση ισχύος της ΕΓΣΣΕ προϋποθέτει, ωστόσο, τη λήψη «πολιτικής απόφασης», καθώς θα σηματοδοτήσει την πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει τις διαβουλεύσεις της με τους θεσμούς και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας για την προώθηση «κοινά αποδεκτών προτύπων» για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τον κατώτατο μισθό και τις εργασιακές σχέσεις.