Οικονομία

Έρχεται ο νέος διακανονισμός για χρέη στην ΔΕΗ

Έρχεται ο νέος διακανονισμός για χρέη στην ΔΕΗ Έρχεται ο νέος διακανονισμός για χρέη στην ΔΕΗ
Έρχεται ο νέος διακανονισμός για χρέη στην ΔΕΗ Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος κ. Λαφαζάνης από το βήμα της βουλής προανήγγειλε νέα ρύθμιση για τον διακανονισμό οφειλών προς την ΔΕΗ για τους οφειλέτες καταναλωτές της εταιρείας

Συγκεκριμένα ο κ. Λαφαζάνης ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής ότι προωθεί νομοθετική ρύθμιση που θα αυξάνει κατα πολύ τις δόσεις που θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους οι οφειλέτες της ΔΕΗ.

Δευτέρα ή Τρίτη ανακοινώνεται ρύθμιση που θα δίνει «γενναία και ουσιαστική λύση» σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ, ανακοίνωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκου Μαυραγάνη.

Παράλληλα ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε ότι «η ΔΕΗ συνεχίζει και θα συνεχίσει για πάντα, τουλάχιστον αυτή είναι η διάθεση από πλευράς μας, να είναι δημόσια. Το Δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος και οφείλουμε να στηρίξουμε αυτόν τον μεγάλο γίγαντα που πάνω του στηρίζεται η Ελλάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος διακανονισμός των χρεών θα έχει περισσότερες από 40 δόσεις αποπληρωμής και κατά πάσα πιθανότητα θα κατέβει και το «πλαφόν» του 25% επί του ποσού ενός διμηνιαίου λογαριασμού που ισχύει σήμερα ως ελάχιστη καταβολή τον μήνα.

Τι ισχύει τώρα:

Το πρόγραμμα διακανονσιμών της ΔΕΗ “σπάει” σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με τη συνέπεια των πελατών της. 1η. Συνεπείς χωρίς διακανονισμούς. 2η. Συνεπείς σε πληρωμές και διακανονισμούς. 3η. Περισσότεροι από ένας απλήρωτοι λογαριασμοί που ενσωματώνονται σε επόμενο λογαριασμό ή και μια αθέτηση διακανονισμού. 4η. Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών. 5η. Παραβίαση μετρητή μετά από αποκοπή λόγω χρέους. 6η. Επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις μετρητή μετά από αποκοπή ή και ρευματοκλοπή.

Για τους ευάλωτους καταναλωτές που ανήκουν στις κατηγορίες «συνέπειας» από 1 έως και 5 η κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού. Οι κατηγορίες 1, 2 & 3 είχαν δικαίωμα διακανονισμού σε 6, 4 & 3 έντοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα. Οσο για τους λιγότερο συνεπείς καταναλωτές των κατηγοριών 4 & 5, αυτοί έπρεπε να καταβάλλουν 20% προκαταβολή συν 3 έντοκες διμηνιαίες δόσεις και 50% προκαταβολή συν 2 έντοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα. Στην κατηγορία «συνέπειας» 6 οι οφειλέτες πρέπει να καταβάλουν το 100% της οφειλής ή να προχωρήσουν σε διακανονισμό μετά από την καταβολή εγγυήσεων.