Οικονομία

Έως 60 δόσεις ο συμψηφισμός για έξοδο στην σύνταξη από ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ

Έως 60 δόσεις ο συμψηφισμός για έξοδο στην σύνταξη από ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ Έως 60 δόσεις ο συμψηφισμός για έξοδο στην σύνταξη από ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ
Έως 60 δόσεις και πλαφόν 50.000 € ο συμψηφισμός συντάξεων – οφειλών σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Με ειδική διάταξη που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την αναπηρία, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί το ταχύτερο δυνατό προς ψήφιση στη Βουλή, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας να δώσει το δικαίωμα σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ να λάβουν τη σύνταξή τους, παρά το γεγονός ότι έχουν οφειλές προς τα εν λόγω ταμεία, από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Η βασική διάταξη αυξάνεται το όριο συμψηφισμού ή παρακράτησης στα 25.000 ευρώ, από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα για τον ΟΑΕΕ και 15.000 ευρώ που είναι για το ΕΤΑΑ. Με πρόσθετη διάταξη όμως δίνεται το δικαίωμα σε όσους υποβάλλουν αίτηση εντός διμήνου από την ψήφιση του νομοσχεδίου να καρπωθούν αυξημένο όριο συμψηφισμού τα 50.000 ευρώ.

Η καταβολή των οφειλόμενων θα μπορεί να γίνει σε έως 60 μηνιαίες δόσεις και η έναρξη θα μπορεί να πραγματοποιηθεί 18 μήνες μετά την αίτηση. Το χρονικό διάστημα που θα μείνει κενό, το υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν σύνταξη ύψους 360 ευρώ το μήνα, η οποία θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά ποσά που θα τους οφείλονται στη λήξη αυτής της περιόδου. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ που οφείλουν ποσά έως 50.000 ευρώ, να τα συμψηφίσουν με τη μελλοντική σύνταξη που θα εισπράξουν και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να εξοφλήσουν την οφειλή τους.