Οικονομία

ΠΕΦ: Να παραμείνουν τα ΜΗΣΥΦΑ στα φαρμακεία

ΠΕΦ: Να παραμείνουν τα ΜΗΣΥΦΑ στα φαρμακεία ΠΕΦ: Να παραμείνουν τα ΜΗΣΥΦΑ στα φαρμακεία Φωτογραφία: ΠΕΦ: Να παραμείνουν τα ΜΗΣΥΦΑ στα φαρμακεία
ΠΕΦ: Να παραμείνουν τα ΜΗΣΥΦΑ στα φαρμακεία Η διάθεση όλων των φαρμάκων από τα φαρμακεία είναι προς το συμφέρον του Έλληνα ασθενή, επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) με αφορμή την αναθέρμανση της συζήτησης για τους όρους πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Η ΠΕΦ επισημαίνει ότι η τυχόν απόφαση της απελευθέρωσης της διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ, ενέχει μια σειρά προβλημάτων για τον Έλληνα ασθενή και γενικότερα για τη Δημόσια Υγεία, καθώς θα ευνοούσε τη δημιουργία συνθηκών χειραγώγησης της αγοράς από τα μεγάλα δίκτυα διανομής, γεγονός που θα οδηγούσε μεσοπρόθεσμα στην εξουδετέρωση του ανταγωνισμού, την αύξηση των τιμών και την περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών.

«Η χώρα διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο φαρμακείων, το οποίο εγγυάται την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα που χρειάζεται. Επίσης, το ενδεχόμενο πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ από άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων, εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, καθώς τα συγκεκριμένα σκευάσματα παρόλο που για τη χορήγησή τους δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, δεν παύουν να αποτελούν φάρμακα των οποίων η διάθεση θα πρέπει να ελέγχεται» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΠΕΦ και τονίζει ότι κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Εξάλλου, και το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος (ΦΑΝΙΕ) έχει εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή του με τη διάθεση φαρμάκων οποιασδήποτε κατηγορίας από άλλα κανάλια πλην φαρμακείου, για λόγους επιστημονικούς, υγειονομικούς και κοινωνικούς. Επίσης εκτιμά ότι οι τρέχουσες εξελίξεις δίνουν μια ευκαιρία να επανέλθει η συζήτηση στο επίπεδο της λειτουργίας του φαρμακείου ως σημείου παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μάλιστα το ΦΑΝΙΕ προτείνει να επιτραπεί επίσημα η παροχή υπηρεσιών υγείας από τα φαρμακεία, τόσο των παραδοσιακών (μέτρηση πίεσης, ενέσεις κλπ.), όσο και σύγχρονων, σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες υγείας (μικροβιολόγους, διαιτολόγους, οπτικούς, αισθητικούς), όπως απλές διαγνωστικές εξετάσεις, διαβητολογικές υπηρεσίες, υπηρεσίες αισθητικής κλπ. Επίσης να επιβεβαιωθεί ο ρόλος του φαρμακοποιού ως συμβούλου και εποπτεύοντα για την ορθή εφαρμογή της θεραπείας των ασθενών, με σύγχρονα πρωτόκολλα και συστήματα παρακολούθησης, καθώς και να αρθεί η απαγόρευση διάθεσης από τα φαρμακεία προϊόντων σχετικών με τη διατροφή, όπως τυποποιημένα τρόφιμα χωρίς γλουτένη ή λακτόζη και τυποποιημένα προϊόντα δημητριακών πρωτεϊνών, υπερτροφών και βιολογικής προέλευσης.