Οικονομία

Από παράταση σε παράταση στην ρύθμιση 100 δόσεων

Από παράταση σε παράταση στην ρύθμιση 100 δόσεων Από παράταση σε παράταση στην ρύθμιση 100 δόσεων
Από παράταση σε παράταση στην ρύθμιση 100 δόσεων Του Βασίλη Αγγελόπουλου Καλόμαθαν στο υπουργείο Εργασίας, από τη θετική πορεία της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και δέχονται εισηγήσεις από διοικήσεις Ασφαλιστικών Ταμείων, για περαιτέρω επέκτασή της. Το τι τελικά θα αποφασίσει ο Δημήτρης Στρατούλης θα διαφανεί την επόμενη εβδομάδα αλλά όσο η ρύθμιση «βάζει λεφτά στο σεντούκι» των Ταμείων, δεν νομίζουμε ότι θα επιλέξει τη λήξη της.

Στο πλευρό του Στρατούλη συντάσσονται χωρίς δεύτερη κουβέντα τόσο η διοίκηση του ΙΚΑ, όσο και αυτή του ΟΑΕΕ. Πώς να μην συμβαίνει αυτό όταν τα δύο «πολύπαθα» ταμεία, έχουν επιτέλους δει το «χρώμα του χρήματος». Για να ακριβολογούμε με βάση τα χθεσινά στοιχεία, τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα, διαπιστώνεται ότι στο ΙΚΑ έχουν εισπραχθεί 106.243.156 ευρώ από 79.067 οφειλέτες, ενώ άλλα 49.302.899 ευρώ μπήκαν στα ταμεία του ΟΑΕΕ, από 112.146 οφειλέτες. Συνολικά, έως χθες είχαν υποβληθεί προς όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, από τις 26 Μαρτίου όταν και ξεκίνησε η διαδικασία, 221.643 αιτήσεις, είχαν τεθεί υπό καθεστώς ρύθμισης, οφειλές άνω των 4,5 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν 171.608.477 ευρώ. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μόλις 10 ημερολογιακές ημέρες πριν από τη λήξη και της δεύτερης παράτασης, που είναι στις 26 Ιουνίου, αναμένεται εκ νέου αύξηση των αιτήσεων, άρα και των εσόδων. Προφανώς, τη ροή αυτή εσόδων προς τα Ταμεία, δεν θέλει το υπουργείο Εργασίας, να διακόψει με μια εσπευσμένη νέα παράταση. Όμως οι εισηγήσεις βρίσκονται εκεί και φαίνεται ότι οι αποφάσεις έχουν παρθεί.

Το «στοίχημα» όμως της Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν είναι τόσο πόσες παρατάσεις θα δοθούν στην ισχύουσα ρύθμιση, όσο τι θα γίνει με τις μηνιαίες καταβολές των δόσεων. Έχει διαπιστωθεί ότι μόλις λήγει μια ρύθμιση, ένας μεγάλος αριθμός οφειλετών δεν είναι και τόσο... συνεπής, με αποτέλεσμα τα έσοδα να μειώνονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να εκτοξεύονται εκ νέου. Στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι τα αντικίνητρα που έχουν τεθεί (μηνιαία χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας και παύση λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης) θα βοηθήσουν ώστε αυτό να μην επαναληφθεί και τώρα. Άλλωστε, γι' αυτό και έθεσαν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, στα 150 εκατ. ευρώ κάθε μήνα από τη ρύθμιση. Σε διαφορετική περίπτωση, οι τριγμοί στο οικοδόμημα της Κοινωνικής Ασφάλισης θα ενταθούν, όπως και οι πιέσεις για περικοπές...