Οικονομία

Επιδόματα αντί για φοροαπαλλαγές προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος

Επιδόματα αντί για φοροαπαλλαγές προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος Επιδόματα αντί για φοροαπαλλαγές προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος
Επιδόματα αντί για φοροαπαλλαγές προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος Να καταργηθούν φοροαπαλλαγές που ύψους 3,6 δις ευρώ που επιβαρύνουν τον προυπολογισμό κάθε χρόνο και να αντικατασταθούν με επιδόματα που θα χορηγούνται με κριτήρια συνιστά η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτηκε σήμερα

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα προέκυπτε ελάφρυνση των δαπανών που προβλέπει ο ετήσιος προϋπολογισμός αλλά και στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων με στόχο την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ οι φοροαπαλλαγές που προβλέπονται σήμερα έχουν κόστος στον προϋπολογισμό 2% του ΑΕΠ και αφορούν κυρίως τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τον ΦΠΑ και τη φορολογία κεφαλαίου και ακινήτων.

Συγκεκριμένα, οι φοροαπαλλαγές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης κοστίζουν 1,047 δισ. ευρώ, στον ΦΠΑ 970 εκατ. ευρώ ενώ περιλαμβάνεται και η έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά. Στη φορολογία κεφαλαίου 659 εκατ. ευρώ και στις κληρονομιές και γονικές παροχές 545 εκατ. ευρώ.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι φοροαπαλλαγές χαρακτηρίζονται από μειονεκτήματα, όπως έλλειψη στόχευσης, γεγονός που τις καθιστά λιγότερο αποτελεσματικές σε σχέση με τη λήψη μέτρων από την πλευρά των δαπανών.