Οικονομία

Τηλεφωνικά οι αιτήσεις για την νέα ρύθμιση οφειλών στην ΔΕΗ

Τηλεφωνικά οι αιτήσεις για την νέα ρύθμιση οφειλών στην ΔΕΗ Τηλεφωνικά οι αιτήσεις για την νέα ρύθμιση οφειλών στην ΔΕΗ
Τηλεφωνικά οι αιτήσεις για την νέα ρύθμιση οφειλών στην ΔΕΗ Ανάσα σε πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που οφείλουν στη ΔΕΗ πάνω από 1,2 δισ. ευρώ σε ανεξόφλητους λογαριασμούς έρχεται να δώσει το νέο πρόγραμμα ρύθμισης της επιχείρησης, που τίθεται σε εφαρμογή από το πρωί της Τετάρτης. Οι αιτήσεις για ρύθμιση γίνονται στο τηλεφωνικό αριθμό 11770

Το νέο μοντέλο ρύθμισης  της ΔΕΗ είναι το πιο ευνοϊκό που έχει εφαρμοστεί ποτέ, καθώς μεταξύ άλλων προβλέπει εξόφληση των συσσωρευμένων οφειλών σε τρία έως και πέντε χρόνια, με μέγιστη προκαταβολή το 10% του ποσού και πλαφόν έντοκης μηνιαίας δόσης το πολύ στο 30% της αξίας του μέσου διμηνιαίου λογαριασμού. Για πρώτη φορά στο πρόγραμμα θα μπορούν να υπαχθούν και οι καταναλωτές που έχουν κάνει παράνομη επανασύνδεση ή «ρευματοκλοπή», ενώ δικαίωμα ένταξης θα έχουν από την πρώτη στιγμή και τα περίπου 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται ήδη σε κάποια ρύθμιση οφειλών.

Επειδή ακριβώς το πρόγραμμα προβλέπει «ατελείωτες» δόσεις και χαμηλά ποσά μηνιαίων καταβολών (π.χ. 25-30 ευρώ τον μήνα), θα αποτελέσει ταυτόχρονα την τελευταία ευκαιρία για τους «κακοπληρωτές» της ΔΕΗ, καθώς το μήνυμα που στέλνει η Επιχείρηση είναι πως από εδώ και πέρα όσοι μπαίνουν σε διακανονισμό και δεν τον τηρούν θα υφίστανται τις συνέπειες, με άμεση αποκοπή της ηλεκτροδότησής τους. Η ρύθμιση παύει να ισχύει όταν ο πελάτης δεν πληρώσει τον επόμενο λογαριασμό.

Δείτε εδώ τον νέο διακανονισμό της ΔΕΗ

Τα «γενναιόδωρα» χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος διακανονισμών έρχονται ως αποτέλεσμα της αποτυχίας του συστήματος ρυθμίσεων που είχε μέχρι σήμερα η ΔΕΗ με συνέπεια οι περισσότεροι καταναλωτές να μην μπορούν να ανταποκριθούν και το ύψος των ανεξόφλητων οφειλών να αυξάνεται γεωμετρικά.

Στην ουσία αποτελεί μια προσπάθεια της ΔΕΗ να βρει τη χρυσή τομή προκειμένου από τη μια να διευκολύνει τις πληρωμές σε περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις που κατά καιρούς δημιουργούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και παράλληλα να εισπράξει μέρος από τα συνολικά χρέη ύψους 1,9 δισ. ευρώ που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας (φόροι, ΕΤΜΕΑΤ, ρυθμιζόμενες χρεώσεις κ.ά.).
Τηλεφωνικές αιτήσεις στο 11770

Το νέο πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα το πρωί, με τη διοίκηση της Επιχείρησης να είναι προετοιμασμένη να δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις. Οι καταναλωτές με οφειλές έως 5.000 ευρώ θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση τηλεφωνικά στον αριθμό 11770 και θα λαμβάνουν μέσω ταχυδρομείου τα κουπόνια των μηνιαίων δόσεων. Οφειλέτες με μεγαλύτερα ποσά θα πρέπει να απευθύνονται στα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ. Απαραίτητα αποδεικτικά είναι ο αριθμός παροχής και ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ).

Οι καταναλωτές μπορούν να ζητούν διακανονισμό δόσεων ανάλογα με τις δυνατότητές τους, αλλά το «πλαφόν» των 36 μηνιαίων δόσεων δύσκολα θα το πετύχουν, δεδομένου ότι πρόθεση της εταιρείας είναι να ορίζει τον αριθμό των δόσεων στο 30% του μέσου λογαριασμού.

Η συνέπεια στον διακανονισμό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον καθώς ενδεχόμενη αθέτηση έστω και μιας δόσης συνεπάγεται διακοπή του διακανονισμού και αποσύνδεση από το ρολόι της ΔΕΗ για όλους, εκτός από τους «ευάλωτους καταναλωτές» στους οποίους διά νόμου απαγορεύεται η αποκοπή ρεύματος.