Οικονομία

Αναζητείται λύση συμβιβασμού για τις πρόωρες συντάξεις

Αναζητείται λύση συμβιβασμού για τις πρόωρες συντάξεις Αναζητείται λύση συμβιβασμού για τις πρόωρες συντάξεις
Τι ζητά η κυβέρνηση για τις πρόωρες συντάξεις τι θέλουν οι δανειστές Νέες προτάσεις φέρεται ότι έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους δανειστές σχετικά με τις πρόωρες συντάξεις ενώ στον αντίποδα οι εταίροι ζητούν παρεμβάσεις ώστε το ασφαλιστικό και τα δημόσια οικονομικά να καταστούν βιώσιμα

Σύμφωνα με την Καθημερινή η ελληνική κυβέρνηση έχει μεταφέρει στους εταίρους, ότι είναι έτοιμη να βάλει «μαχαίρι» στις πρόωρες συντάξεις. Ζητεί όμως -προκειμένου να μην υποστούν νέα ζημία τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχουν πληγεί από το PSI- οι όποιες αλλαγές να ισχύσουν από 1.1.2016, ώστε να αποτραπεί ένα κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θέση που φέρεται να έχει αποδεχθεί η κ. Μέρκελ.

Παράλληλα, «αγκάθι» παραμένουν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς το Βερολίνο επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις ώστε το ασφαλιστικό και τα δημόσια οικονομικά να καταστούν βιώσιμα. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν απορρίψει πρόταση της Αθήνας να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ προκειμένου να διασωθούν οι συντάξεις. Σε κάθε περίπτωση, χθες, συνεργάτες του κ. Τσίπρα απέφευγαν να «ανοίξουν τα χαρτιά τους» για το εάν η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στο αίτημα του Εurogroup να αποστείλει νέες προτάσεις. Περιορίζονταν δε να αναφέρουν για το «μεγάλο ραντεβού» της Δευτέρας πως «ελπίζουμε να αποδειχθεί μια παραγωγική σύνοδος».

Εν τω μεταξύ, στο Eurogroup, o κ. Βαρουφάκης παρουσίασε σχέδιο για τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού που θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν ο προϋπολογισμός εκτροχιάζεται και θα διορθώνει την κατάσταση. Οπως δήλωσε ο ίδιος, η Αθήνα παρουσίασε τη λειτουργία σε εβδομαδιαία βάση ενός δημοσιονομικού συμβουλίου που θα παρακολουθεί την πορεία του προϋπολογισμού, ενώ θα υπάρχει και ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που θα βάζει φρένο, αν διαφανεί ότι εκτροχιάζεται ο προϋπολογισμός, μέσω οριζόντιων περικοπών. Παράλληλα, άσκησε κριτική στους ομολόγους του, καθώς όπως είπε η κυβέρνηση κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο και εκείνοι επέλεξαν να ασχοληθούν με τις ευθύνες της Αθήνας. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών υπάρχει διαφορά στα δημοσιονομικά μεγέθη της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, η οποία όμως εκτίμησε ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει έλλειψη συμφωνίας.

Επίσης, ο υπουργός δήλωσε ότι η οικονομία χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις και πέραν αυτών που έχουν συζητηθεί στο Brussels Group, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τον ΟΟΣΑ ένα εκτεταμένο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, ενώ ο Οργανισμός θα συνεισφέρει και στις αναλογιστικές μελέτες για το ασφαλιστικό. Στο θέμα της νέας διευθέτησης του χρέους, επανέλαβε την πρόταση για αγορά των ελληνικών ομολόγων, που κατέχει η ΕΚΤ, από τον ESM.

Πέραν αυτών, ανέφερε ότι αρνείται ακόμα και να σκεφτεί το Grexit. Κατηγόρησε δε την ΤτΕ για τις δηλώσεις που έγιναν, υποστηρίζοντας ότι «είναι η μόνη τράπεζα που ξέρω, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση πολύ πριν υπάρξει πρόβλημα ότι θα μπορούσε να υπάρξει θέμα ρευστότητας». Αναφορικά με τα μέτρα ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων (capital controls), σημείωσε ότι είναι αποτυχία της Ευρωζώνης