Οικονομία

Επιβεβαιώνεται η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά με φόρο δύο ταχυτήτων

Επιβεβαιώνεται η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά με φόρο δύο ταχυτήτων Επιβεβαιώνεται η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά με φόρο δύο ταχυτήτων
Επιβεβαιώνεται η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά με φόρο δύο ταχυτήτων Αύξηση στον ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά και συγκεκριμένα ανάλογα το κατα κεφαλήν εισόδημα προβλέπει το σχέδιο για συμφωνία και οι προτάσεις της κυβέρνησης  επιβεβαιώνοντας τον ΦΠΑ δύιο ταχυτήτων σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη.

Το κείμενο της κυβέρνησης αναφέρει χαρακτηριστικά: "Στο ΦΠΑ παραμένουν οι τρεις συντελεστές 23%,13% και 6% [από 6,5%]. Ενέργεια, νερό, εστίαση διατηρούνται στο μεσαίο συντελεστή ενώ μειώνεται, έστω κατά 0,5%, ο ΦΠΑ σε φάρμακα/βιβλία. Οι θεσμοί ζητούσαν δύο συντελεστές [11% και 23%] όπου τα φάρμακα εντάσσονταν στο 11% και ενέργεια, νερό, εστίαση στο 23%.

Ο κύριος Σταθάκης όμως επιβεβαίωσε ότι το κείμενο συμφωνίας προβλέπει ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στα νησιά.

Μέχρι και πριν από λίγο δεν υπήρχε καμία αναφορά δεν υπάρχει στην ενημέρωση του κυβερνητικού επιτελείου, κάτι που πιθανότατα σημαίνει πως ο συγκεκριμένος φορολογικός συντελεστής στα νησιά θα αυξηθεί, κάτι που ίσως σηματοδοτήσει την ρήξη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και Υπουργός Εθνικής Άμυνάς είχε αναφέρει ότι είναι casus belli η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και είχε προειδοποιήσει σήμερα για αποχώρηση απο το κυβερνητικό σχήμα με ενδεχόμεη αύξηση