Οικονομία

Όλα τα νέα μέτρα - σοκ στο Ασφαλιστικό που απαιτούν οι δανειστές

Όλα τα νέα μέτρα - σοκ στο Ασφαλιστικό που απαιτούν οι δανειστές Όλα τα νέα μέτρα - σοκ στο Ασφαλιστικό που απαιτούν οι δανειστές
Όλα τα νέα μέτρα - σοκ στο Ασφαλιστικό που απαιτούν οι δανειστές Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Τα μέτρα που αντιπροτείνουν οι δανειστές στην ελληνική πλευρά για το Ασφαλιστικό, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη νέας συμφωνίας, περιλαμβάνει παρεμβάσεις και στο σκέλος του ΕΚΑΣ, του οποίου ζητείται η κατάργηση έως το 2017, αλλά και πιθανές νέες περικοπές στις συντάξεις.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που προτείνονται για το Ασφαλιστικό που απαιτούν οι δανειστές είναι τα εξής:

- Να βρεθούν ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Ουσιαστικά ζητείται να καλυφθούν απώλειες 326 εκατ. ευρώ.
- Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016, γεγονός που υποκρύπτει νέες περικοπές στις συντάξεις
- Πλήρη εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας). Η ελληνική πρόταση ήθελε έως το 2025.
- Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017. Η ελληνική πρόταση ήθελε η αντικατάσταση να γίνει το διάστημα 2018 – 2020.
- Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6% ( η ελληνική πλευρά έχει προτείνει αύξηση στο 5%).
- Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015. Η συγκεκριμένη απαίτηση υπάρχει καταγεγραμμένη και στο τελευταίο μνημόνιο.
- Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας. Εκτιμήσεις από την πλευρά της Κοινωνικής Ασφάλισης, ανεβάζουν στα 2 δισ ευρώ το κόστος αποκατάστασης των συντάξεων, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των οποίων οι περικοπές που πραγματοποιήθηκαν από το 2013 και μετά, κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
- Να εφαρμοστεί κανονικά ο ν. 3863/2010 που μειώνει κατά 1-2% σε ετήσια βάση τις υψηλές συντάξεις και αυξάνει κατά ανάλογο ποσοστό τις χαμηλές συντάξεις.
- Να καταργηθούν όλες οι εξαιρέσεις που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό και να εναρμονιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές άμεσα, από 1η Ιουλίου 2015 και μετά.