Πολιτική

Παραδοχή Μητσοτάκη για τα μέτρα στη ΔΕΘ: Ηταν μία «μικρή κίνηση»

Παραδοχή Μητσοτάκη για τα μέτρα στη ΔΕΘ: Ηταν μία «μικρή κίνηση» Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να διασκεδάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε το «μικρό καλάθι» της ΔΕΘ και απαντά για τις αυξήσεις στο νερό, τα κενά στα σχολεία, αλλά και τις αυξήσεις σε υγιειονομικούς και ένστολους.

Να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο από τις επερχόμενες αυξήσεις στο νερό, επιχείρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζοντας κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στον Talk Radio 98.9 ότι «το νερό είναι και θα παραμείνει φθηνό, τουλάχιστον για τις λογικές καταναλώσεις» και ότι το maximum που συζητάμε είναι μία αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού, όπως είπε.

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε με υποσχέσεις προς τους ένστολους για μεγαλύτερη ενίσχυση το επόμενο έτος, να διαχειριστεί το κύμα αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις από το βήμα της ΔΕΘ.

Αναγνωρίζοντας και ο ίδιος ότι αυτές συνιστούν μία «μικρή κίνηση», γιατί «αυτή άντεχε ο προϋπολογισμός», ο πρωθυπουργός ανέφερε πως όταν, του χρόνου, τα πράγματα θα είναι καλύτερα θα μπορούμε να προσβλέπουμε σε περισσότερα. Όπως είπε, οι φετινές ανακοινώσεις είναι ένα βήμα «κατώτερο ενδεχομένως των προσδοκιών, ενδεικτικό όμως των προθέσεων».

Όσον αφορά την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι όλες οι παρεμβάσεις στην ΔΕΘ έχουν χαρακτήρα στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Αναγνώρισε ότι έχουν δίκιο να μας λένε πως οι αυξήσεις έχουν εξουδετερωθεί σε σημαντικό βαθμό από την ακρίβεια, αλλά παρέπεμψε και σε αυτό το πεδίο σε μεγαλύτερες ενισχύσεις όσο η οικονομία θα αναπτύσσεται περισσότερο.

Όπως είπε, ο πληθωρισμός αρχίζει και μειώνεται σημαντικά, όμως οι αυξήσεις των μισθών θα συνεχίσουν με πολύ γρηγορότερο ρυθμό από τον πληθωρισμό.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ουσιαστικά ότι έχουμε ελάχιστα κενά στα σχολεία και ότι έχουμε περισσότερους καθηγητές από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Αναφερόμενος στην πολιτική για μη χρήση κινητών στα σχολεία, τόνισε πως η σύσταση υπήρχε, κανείς δεν είχε ασχοληθεί όμως ποτέ να την εφαρμόσει και απηύθυνε έκκληση προς όλους να κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια για να κάνουμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν απέκλεισε και την χρήση lockers ως «δεύτερη γραμμή άμυνας», όπως είπε, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο αυτονομίας και στα ίδια τα σχολεία, στον σύλλογο γονέων, στους διδάσκοντες, σημειώνοντας πως «αν θέλουμε να το δοκιμάσουμε πιλοτικά δεν θα είχα αντίρρηση».

Όσον αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις, τόνισε ότι είναι ένα σύστημα αναμφίβολα αδιάβλητο, αξιοκρατικό και δίκαιο, όμως το Λύκειο είναι ένας μηχανισμός προετοιμασίας για τις πανελλαδικές με πρόσθετη ανάγκη υποστήριξης εκτός σχολείου.

Όπως είπε, κάνουμε σοβαρές συζητήσεις για αποσύνδεση του απολυτηρίου από την είσοδο στα πανεπιστήμια, όμως ένας τρόπος εξετάσεων πάντα θα υπάρχει.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις που έχουμε δώσει είναι οι αυξήσεις στο υγειονομικό προσωπικό και επανέλαβε πως όταν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, θα τα κάνουμε.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό που αναζωπυρώνεται στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα και της απόφασης της Γερμανίας για νέους συνοριακούς ελέγχους, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η απάντηση δεν μπορεί να είναι η κατάργηση της Σένγκεν και να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης, ενώ πρόσθεσε ότι απάντηση είναι η εφαρμογή του νέου Συμφώνου.