Οικονομία

Κατάργηση του ΕΚΑΣ και των πρόωρων συντάξεων ζητά το ΔΝΤ

Κατάργηση του ΕΚΑΣ και των πρόωρων συντάξεων ζητά το ΔΝΤ Κατάργηση του ΕΚΑΣ και των πρόωρων συντάξεων ζητά το ΔΝΤ
Κατάργηση του ΕΚΑΣ και των πρόωρων συντάξεων ζητά το ΔΝΤ Τα μέτρα που αντιπροτείνουν οι δανειστές στην ελληνική πλευρά για το Ασφαλιστικό, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη νέας συμφωνίας, περιλαμβάνει παρεμβάσεις και στο σκέλος του ΕΚΑΣ, του οποίου ζητείται η κατάργηση έως το 2017,νέες περικοπές στις συντάξεις, αλλά και κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, μάλιστα χωρίς καμία αναφορά στα θεμελιωμένα δικαιώματα

Για τις πρόωρες συντάξεις το ΔΝΤ ζητεί από την 1/7/2015 και έως το 2022 την πλήρη εξάλειψή τους. Στο κείμενο προτάσεων του ΔΝΤ δεν γίνεται καμία αναφορά στα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Προβλέπει εξαιρέσεις μόνο για τους εργαζομένους στα βαρέα και τις μητέρες με ανάπηρα τέκνα. Οσο για όλους τους υπόλοιπους, συμφωνεί με την ελληνική πρόταση για αύξηση του πέναλτι κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, άνω του 6% που ήδη ισχύει. Το ΔΝΤ ζητεί την κατάργηση του ΕΚΑΣ έως τον Δεκέμβριο 2017, χωρίς καμία αναφορά σε υποκατάστασή του. Οσο για την έμμεση μείωση των συντάξεων, συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης και επαυξάνει. Ζητεί αύξηση στις εισφορές των ήδη συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 4% στο 6% (η Ελλάδα πρότεινε 5%). Η εισφορά θα επιβάλλεται τόσο επί της κύριας όσο και επί της επικουρικής σύνταξης. Παράλληλα, το ΔΝΤ ζητεί τη σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, την εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με το ΙΚΑ, από την 1/7/2015 και όχι με νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προτείνει η Ελλάδα και κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων μέχρι 31/10/2015.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που προτείνονται για το Ασφαλιστικό που απαιτούν οι δανειστές είναι τα εξής:

-    Να βρεθούν ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Ουσιαστικά ζητείται να καλυφθούν απώλειες 326 εκατ. ευρώ.
-    Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016, γεγονός που υποκρύπτει νέες περικοπές στις συντάξεις
-    Πλήρη εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας). Η ελληνική πρόταση ήθελε έως το 2025.
-    Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017. Η ελληνική πρόταση ήθελε η αντικατάσταση να γίνει το διάστημα 2018 – 2020.
-    Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6% ( η ελληνική πλευρά έχει προτείνει αύξηση στο 5%).
-    Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015. Η συγκεκριμένη απαίτηση υπάρχει καταγεγραμμένη και στο τελευταίο μνημόνιο.
-    Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας. Εκτιμήσεις από την πλευρά της Κοινωνικής Ασφάλισης, ανεβάζουν στα 2 δισ ευρώ το κόστος αποκατάστασης των συντάξεων, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των οποίων οι περικοπές που πραγματοποιήθηκαν από το 2013 και μετά, κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
-    Να εφαρμοστεί κανονικά ο ν. 3863/2010 που μειώνει κατά 1-2% σε ετήσια βάση τις υψηλές συντάξεις και αυξάνει κατά ανάλογο ποσοστό τις χαμηλές συντάξεις.
-    Να καταργηθούν όλες οι εξαιρέσεις που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό και να εναρμονιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές άμεσα, από 1η Ιουλίου 2015 και μετά.