Οικονομία

Παράταση στην ρύθμιση 100 δόσεων σε εφορία αλλά και τα Ταμεία

Παράταση στην ρύθμιση 100 δόσεων σε εφορία στην αναμονή για τα Ταμεία Παράταση στην ρύθμιση 100 δόσεων σε εφορία στην αναμονή για τα Ταμεία
Παράταση στην ρύθμιση 100 δόσεων σε εφορία αλλά και τα Ταμεία Εως σήμερα Παρασκευή μπορούν οι οφειλέτες της εφορίας να ενταχθούν στην ρύθμιση των 100 δόσεων αφού λήγει η παράταση που είχε δοθεί απο τα αρμόδια Υπουργεία και δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Παράθυρο παράτασης άνοιξε για την ρύθμιση των 100 δόσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία με τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ πριν από λίγο μίλησε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εσωτερικών που άφησε ένα μικρό ενδεχόμενο για παράταση και στις 100 δόσεις στην εφορία (UPD) Δόθηκε νέα παράταση στην ρύθμιση 100 δόσεων εως 15 Ιουλίου για την εφορία.(upd) πήρε παράταση και η ρυθμιση 100 δόσεων στα Ταμεία

Παράταση έως τις 31 Ιουλίου, ζητούν να δοθεί στην ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με ειδική τροπολογία που κατατέθηκε νωρίτερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και αφορά τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και άλλα συναφή ασφαλιστικά ζητήματα, τονίζεται ότι προτείνεται παράταση για ένα μήνα ακόμα, καθώς διαπιστώνεται η ανάγκη ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ειδικότερα, η παράταση αφορά οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης πλην ΝΑΤ, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1.4.2015. Το ίδιο ισχύει και για οφειλές προς ΙΚΑ- ΕΤΑΜ των ΝΠΔΔ του Δημοσίου, ΑΕ του Δημοσίου κλπ, όπως ορίζεται στην παρ. 8 του αρθ. 28 του Ν. 4321/2015, καθώς και για επιστροφές παροχών ενώ δεν ισχύει για οφειλές που αφορούν σε ενοίκια ακινήτων ιδιοκτησίας ΦΚΑ.

Η τροπολογία για την παράταση κατατέθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Λεουτσάκο, Θανάση Πετράκο, Γιάννη Σταθά και Δέσποινα Χαραλαμπίδου και σημειώνεται ότι η παράταση, θα βοηθήσει στην αύξηση των εσόδων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και στη διατήρηση στην ενεργό οικονομία επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Επίσης, η προτεινόμενη διάταξη αποσκοπεί στην ομαλή διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των οφειλετών που προσέρχονται στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης προς ρύθμιση των οφειλών τους, λόγω του μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων και προκειμένου να αποφευχθεί αδυναμία εξυπηρέτησής τους και κατά συνέπεια απώλεια του δικαιώματος υπαγωγής χωρίς υπαιτιότητά τους.

Η τροπολογία αναμένεται να συζητηθεί είτε την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Ιουνίου, είτε την ερχόμενη Τρίτη, 30 Ιουνίου, όταν δηλαδή το νομοσχέδιο βρεθεί στο τελικό στάδιο της ψήφισης, από την Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση τέθηκε εν ισχύ στις 26 Μαρτίου. Μετά από δύο παρατάσεις επρόκειτο να λήξει αύριο, 26 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι έως την περασμένη Δευτέρα, 22 Ιουνίου, είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση περίπου 230.000 οφειλέτες, εισπράχθηκαν από τα Ταμεία, περισσότερα από 180 εκατ. ευρώ και τακτοποιήθηκαν οφειλές ύψους 4,7 δισ. ευρώ.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση για τη ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης.

Μιλώντας στο «Πρωινό ΑΝΤ1», ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία για ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Όπως σημείωσε ο υπουργός, η ρύθμιση έχει αποδώσει σημαντικά έσοδα, τόσο για τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ήδη έχουν εισπραχθεί πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ από το πολλαπλάσιο ποσό που έχει τεθεί σε διακανονισμό, όσο και σε εφορίες και δήμους από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Υπενθυμίζεται, ότι η προθεσμία για υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων λήγει σήμερα.