Οικονομία

Ποιες οι επιπτώσεις απο την μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ

Ποιες οι επιπτώσεις απο την μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ Ποιες οι επιπτώσεις απο την μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ
Ποιες οι επιπτώσεις απο την μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει με σαφή τρόπο, εδώ και αρκετές ημέρες ότι δεν θα πληρώσει την δόση του Ιουνίου στο ΔΝΤ αφού δεν υπάρχει η ρευστότητα στα κρατικά ταμεία να καλύψουν το 1,5 δισ ευρώ που απο σήμερα θα καταστεί ληξιπρόθεσμο.

Παρά τις επιπτώσεις που προκαλεί στη χρηματοδότηση της Ελλάδας και στη σχέση της όχι μόνο με το Ταμείο αλλά και με τους πάσης φύσεως δανειστές της, θεωρείται ήσσονος σημασίας θέμα μπροστά στα μείζονα ζητήματα της ρήξης ή της συμφωνίας με τους θεσμούς, του ελέγχου που έχει επιβληθεί στην κίνηση των κεφαλαίων, της πληρωμής των συντάξεων και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

Σύμφωνα με  πηγές,το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για το τις επιπτώσεις που θα φέρει στην χώρα η αθέτηση πληρωμής της δόσης του ΔΝΤ που σήμερα τα μεσάνυκτα καθίσταται ληξιπρόθεσμη.

Από αύριο ξεκινά το ποσό αυτό να επιβαρύνεται με τόκους υπερημερίας που προβλέπει το καταστατικό του ΔΝΤ με το πιο πιθανό το «πέναλτι» να ισχύει από την 6η Ιουνίου, πριν δηλαδή υποβληθεί το αίτημα για την ομαδοποίηση των τεσσάρων δόσεων, που η χώρα έπρεπε να καταβάλει 298 εκατ. ευρώ στον διεθνή οργανισμό.

Βέβαια, οι τόκοι ή άλλες ποινές όπως η απώλεια του δικαιώματος ψήφου στο Δ.Σ. του Ταμείου μπροστά στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας και αποκλεισμού της Ελλάδας από τις όποιες πηγές χρηματοδότησης, είναι επουσιώδη ζητήματα.

Αύριο Τετάρτη, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη μη εξόφληση της δόσης ενώ τα απόνερα του ΔΝΤ θα φθάσουν μέχρι την ευρωζώνη.

Η Ελλάδα δεν θα θεωρηθεί άμεσα χρεοκοπημένη αλλά «ληξιπρόθεσμη», όπως έχει ξεκαθαρίσει το Ταμείο.

Να σημειωθεί ότι οι δόσεις που απομένουν προς το ΔΝΤ φθάνουν συνολικά τα 3,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου, ενώ με το χέρι... απλωμένο είναι και η ΕΚΤ καθώς στις 20 Ιουλίου ωριμάζει το πρώτο «ακούρευτο» ομόλογο αξίας 3,45 δισ. ευρώ και τριάντα μέρες μετά το δεύτερο ύψους 3,1 δισ. ευρώ. Οι 20 Ιουλίου είναι και η κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα.