Οικονομία

Ουρές και πάλι στα ΑΤΜ για το «χαρτζιλίκι» των capital controls

Ουρές και πάλι στα ΑΤΜ για το «χαρτζιλίκι» των capital controls Ουρές και πάλι στα ΑΤΜ για το «χαρτζιλίκι» των capital controls
Ουρές και πάλι στα ΑΤΜ για το «χαρτζιλίκι» των capital controls Ουρές σχηματίζονται και σήμερα στα ΑΤΜ της χώρας, ωστόσο μικρότερες από τις προηγούμενες μέρες. Κατά τη δεύτερη μέρα της εφαρμογής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία το ημερήσιο όριο αναλήψεων παραμένει στα 60 ευρώ, χωρίς να έχει οριστεί το δικαίωμα στον καταθέτη αν δεν κάνει ανάληψη μία μέρα, να κάνει σωρευτικά την ανάληψη του ποσού που δικαιούται για μία, δύο ή και παραπάνω μέρες.

Επιπλέον πρόβλημα παρατηρείται από την έλλειψη του χαρτονομίσματος των 20 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ανάληψη των 60, αλλά των 50 ευρώ.

Οι περιπτώσεις των Ελλήνων του εξωτερικού δεν προβλέπονται στην ΠΝΠ, με αποτέλεσμα χιλιάδες Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό και κατέχουν κάρτα ελληνικής τράπεζας να αδυνατούν να κάνουν ανάληψη, πληρωμή για τη διαμονή τους, κτλ. Το ζήτημα αυτό εξετάζεται, ωστόσο δεν έχει ακόμα ληφθεί κάποια απόφαση.

Τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται από την κήρυξη της τραπεζικής αργίας, το βράδυ της Κυριακής, όταν παρά τις ανακοινώσεις ότι τα ΑΤΜ δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα, ώστε να εφοδιαστούν, χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να σχηματίσουν ουρές. Αποτέλεσμα ήταν η επιτάχυνση των διαδικασιών από τις τράπεζες και η επαναλειτουργία των ΑΤΜ λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας.