Οικονομία

ΟΑΕΕ: Διαδικασία ελέγχου των γνωματεύσεων ΚΕΠΑ

ΟΑΕΕ: Διαδικασία ελέγχου των γνωματεύσεων ΚΕΠΑ
ΟΑΕΕ: Διαδικασία ελέγχου των γνωματεύσεων ΚΕΠΑ Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Τη διαδικασία ελέγχου των γνωματεύσεων από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), περιγράφει με αναλυτικό της έγγραφο η διοίκηση του ΟΑΕΕ. Ο λόγος που εκδόθηκε ειδικό έγγραφο, που φέρει την υπογραφή του διοικητή του Οργανισμού, Τάσου Πετρόπουλου, είναι ότι από δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε και που διενεργείται ακόμα, προέκυψαν γνωματεύσεις οι οποίες, κατόπιν εξέτασης του ασφαλισμένου από την επιτροπή, είχαν αλλοιωθεί ως προς το ποσοστό αναπηρίας ή το χρονικό διάστημα, ή είχαν δημιουργηθεί εξαρχής χωρίς ο ενδιαφερόμενος να έχει εξεταστεί ποτέ από την υγειονομική επιτροπή.

Κατόπιν τούτου και να διασφαλιστεί η γνησιότητα των γνωματεύσεων, προτείνεται από τη διοίκηση του Οργανισμού, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να ακολουθηθεί η εξής διαδικασία:

-Έλεγχος των γνωματεύσεων ΚΕ.Π.Α, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής. -Σε περιπτώσεις διαπίστωσης πλαστής γνωμάτευσης, να διενεργείται έλεγχος και των προγενέστερων γνωματεύσεων που έχουν εκδοθεί από τα ΚΕ.Π.Α και αφορούν τη χορήγηση- παράταση σύνταξης ή επιδόματος, μέσω της εφαρμογής. -Αλληλογραφία με την αρμόδια υπηρεσία ΚΕ.Π.Α και να ζητείται η υπηρεσιακή αποστολή των γνήσιων γνωματεύσεων. -Ενημέρωση της Διεύθυνσης Επιθεώρησης για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. -Έκδοση ανακλητικών ή απορριπτικών αποφάσεων, ανάλογα αν έχει χορηγηθεί ή όχι σύνταξη αναπηρίας ή επίδομα, με την αιτιολογία ότι η κατατεθείσα στον Οργανισμό γνωμάτευση είναι πλαστή.

Ως προς την διαδικασία εκκαθάρισης οφειλών από αχρεωστήτως εισπραχθείσες συντάξεις, το αρμόδιο Τμήμα Εκκαθάρισης Συντάξεων σε υπηρεσιακό του σημείωμα αναφέρει ότι κατά την εκκαθάριση θα πρέπει να αναζητούνται από τους συνταξιούχους: το καθαρό ποσό που αυτοί εισέπραξαν αντιλογίζοντας τις αποδοθείσες κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ (γίνεται από το Κεντρικό Λογιστήριο με την καταχώρηση των επιστρεφόμενων συντάξεων ) και η κράτηση του ΕΑΣ, στέλνοντας αντίγραφο της εκκαθάρισης στο Τμήμα Εκκαθάρισης Συντάξεων της Δ/νσης Οικονομικού.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα αντιλογίζεται και ο παρακρατηθείς φόρος που έχει αποδοθεί κατά το τρέχον έτος. Σε περίπτωση όμως που έχει παρακρατηθεί και αποδοθεί φόρος για προγενέστερο ημερολογιακό έτος για το οποίο έχουν ολοκληρωθεί οι αποδόσεις το ποσό του παρακρατηθέντα φόρου επιβαρύνει τον δικαιούχο καθώς είναι αδύνατος ο αντιλογισμός του και προστίθεται στην οφειλή του.