Οικονομία

Νέες αλλαγές ζητούν οι δανειστές στο Ασφαλιστικό

Νέες αλλαγές ζητούν οι δανειστές στο Ασφαλιστικό Νέες αλλαγές ζητούν οι δανειστές στο Ασφαλιστικό
Νέες αλλαγές ζητούν οι δανειστές στο Ασφαλιστικό Αυστηρό email προς το κυβερνητικό επιτελείο απέστειλαν πριν από λίγα εικοσιτετράωρα οι δανειστές ζητώντας σειρά διευκρινίσεων αναφορικά με τις διατάξεις που σχετίζονται με το ασφαλιστικό.

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της έγκρισης του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων από τη Βουλή, οι εκπρόσωποι των δανειστών με έγγραφό τους ζητούν να επαναδιατυπωθούν κάποια σημεία, κρίνοντας ασαφείς και ατελείς κάποιες διατάξεις. Την ίδια στιγμή, μπαίνουν στο μικροσκόπιο όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν εγκριθεί από 1/1/2015, προκειμένου να εφαρμοστούν μειώσειςπου θεσμοθετήθηκαν το 2010.

Σύμφωνα με την Realnews, η ουσία του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου 4334/15 δεν αλλάζει, ωστόσο ζητείται από την αρμόδια ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να προχωρήσει στην εξειδίκευση των διατάξεων ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή τους και να γίνουν σαφέστερες. Οι «θεσμοί» μέσα από την επιστολή τους αφήνουν υπόνοιες για παρερμηνείες και λανθασμένη μετάφραση από αυτούς που συνέταξαν τον νόμο, υποδεικνύονταςμάλιστα τον τρόπο επαναδιατύπωσης των διατάξεων μέσω ερμηνευτικών εγκυκλίων.

Στην επιστολή διευκρινίζεται ότι το άρθρο 30 του νόμου, το οποίο αναφέρει ότι «από 1.1.2016 έως31.12.2021 οι εγγυημένες σε μηνιαία βάση συνταξιοδοτικές εισφορές (κρατική επιχορήγηση) προς τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης διατηρούνται σε ονομαστικούς όρους, στο ύψος που προβλέπεται για την 31.7.2015», δεν συνάδει με όσα αναφέρονται στο αγγλικό κείμενο που υπέγραψε η κυβέρνηση, ζητώντας το «πάγωμα» έως
το τέλος του 2021 των κατώτατων καταβαλλόμενων συντάξεων στα επίπεδα του φετινού Ιουλίου. Με αυτόν τον τρόπο υποδεικνύουν την εσφαλμένη αντίληψη και ερμηνεία του αρχικού κειμένου, ζητώντας τη διόρθωση της διάταξης.

Αυτό σημαίνει ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα δουν καμία αύξηση στις αποδοχές τους έως το 2021. Ακόμη ζητούν την πλήρη εφαρμογή των νόμων 3863/10 και 3865/10 που προβλέπουν την καθιέρωση βασικής και αναλογικής σύνταξης σεόλους τους ασφαλισμένους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και τη σταδιακή μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων. Μάλιστα στην επιστολή ζητούν την επανεξέταση όλων των αιτήσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου φέτος ώστε να εφαρμοστούν τυχόν μειώσεις σε όλες τις συντάξεις. Υπενθυμίζεται ότι με εντολή του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Ρωμανιά όσες αιτήσεις έχουν διεκπεραιωθεί από την αρχή του έτους φέρουν ρήτρα επιφύλαξης και αναθεώρησης σε περίπτωση εφαρμογής του 3863/10 και 3865/10. Με τα παραπάνω δεδομένα εντός της επόμενης εβδομάδας οι αρμόδιες υπηρεσίες σε όλα τα ταμεία θα πρέπει να ελέγξουν τις αποφάσεις συνταξιοδότησης και τα καταβαλλόμενα ποσά.

Ποιοι πλήττονται
Διευκρινιστικές εγκύκλιοι θα εκδοθούν και για τις κατώτατες συντάξεις, οι οποίες θα μειωθούν δραματικά για περισσότερους από 500.000 μελλοντικούς συνταξιούχους, οι οποίοι θα λαμβάνουν μόνο το ποσό της αναλογικής σύνταξης μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. Οι κατηγορίες που θίγονται είναι κυρίως γυναίκες και μητέρες ανηλίκων, άντρες μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες με λίγα

Οι δανειστές ζητούν την επανεξέταση των αιτήσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν φέτος ώστε να εφαρμοστούν τυχόν μειώσεις χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές, παλιοί και νέοι ασφαλισμένοι, δικαιούχοι συντάξεων λόγω θανάτου κ.ά. Πρόκειται κυρίως για ασφαλισμένους με 15 έτη ασφάλισης, ήτοι τον ελάχιστο προβλεπόμενο χρόνο, και κατά συνέπεια εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους αναπήρους και τους δικαιούχους συντάξεων θανάτου που έχουν τις αντίστοιχεςπροϋποθέσειςγια πλήρη σύνταξη και δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 67 ετών.

Οσον αφορά την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων μέσω της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και της επιβολής πέναλτι, τη χρηματοδότηση του ΟΓΑ και των υπόλοιπων ταμείων, την εξίσωση των ασφαλιστικών εισφορών με αυτές στο ΙΚΑ αλλά και την ενοποίηση των ταμείων, είναι ζητήματα που θα αντιμετωπιστούν με την κατάθεση νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου το φθινόπωρο μετά την εκπόνηση και των αναλογιστικών μελετών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση που θα προβλέπει την αναδρομική ένταξη από την 1η Ιανουαρίου φέτος όλων των επικουρικών ταμείων του ιδιωτικού, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου το μέα στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Στην επιστολή των «θεσμών» αναφέρεται και η έκδοση σχετικών εγκυκλίων για την άμεση ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων.

Συγκεκριμένα, στο ΕΤΕΑ εντάσσονται ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης των ελευθέρων επαγγελματιών του ΟΑΕΕ, ο τομέας επικουρικής ασφάλισης των αρτοποιών (ΤΕΑΑ), ο τομέας επικουρικής ασφάλισης πρατηριού
χων υγρών καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ), ο τομέας επικουρικής ασφάλισης μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΑΑ, ο τομέας ασφάλισης των συμβολαιογράφων (ΤΑΣ) από το ΕΤΑΑ, ο τομέας επικουρικής ασφάλισης των δικηγόρων (ΤΕΑΔ), ο τομέας επικουρικής ασφάλισης ιδιοκτητών συντακτών και υπαλλήλων τύπου του ΕΤΑΠΜΜΕ, ο τομέας επικουρικής ασφάλισης των τεχνι
κών τύπου Αθηνών & Θεσσαλονίκης του ΕΤΑΠΜΜΕ, ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης των ναυτικών (ΚΕΑΝ) του ΝΑΤ, αλλά και τα επικουρικά ταμεία των απασχολούμενων στα σώματα ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), των υπαλλήλων αστυνομίας πόλεων (ΤΕΑΥΑΠ), των υπαλλήλων της ελληνικής χωροφυλακής (ΤΕΑΕΧ), των υπαλλήλων του πυροσβεστικού σώματος (ΤΕΑΥΠΣ), τα οποία βρίσκονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Μάλιστα στην εγκύκλιο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι καταργούνται όλες οι ρυθμίσεις που προέβλεπαν την εξαίρεση οποιουδήποτε από τα παραπάνω ταμεία από την ένταξη στο ΕΤΕΑ. Στο ενιαίο επικουρικό ταμείο μεταφέρεται και η περιουσία όλων των επικουρικών ταμείων.