Οικονομία

Oι παρεμβάσεις σε Ασφαλιστικό και εργασιακά έως το τέλος του 2015

Oι παρεμβάσεις σε Ασφαλιστικό και εργασιακά έως το τέλος του 2015 Oι παρεμβάσεις σε Ασφαλιστικό και εργασιακά έως το τέλος του 2015
Oι παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά έως το τέλος του 2015 Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, περικοπές συντάξεων και μια σειρά από παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και στην αγορά εργασίας, φέρνει το νέο μνημόνιο.

Δεν είναι μόνο όσα ψηφίστηκαν την περασμένη Παρασκευή και πρόκειται να ισχύσουν άμεσα, αλλά είναι και όσα δεσμεύτηκε η ελληνική πλευρά να θεσμοθετήσει τους επόμενους μήνες. Ας δούμε όλες τις παρεμβάσεις που πρόκειται να προκύψουν έως το τέλος του έτους:

Άμεσα:

- Σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Στόχος έως την 1η Ιανουαρίου 2022 να καταργηθεί η συνταξιοδότηση πριν από τα 67 ή τα 62 με 40 έτη ασφάλισης.

- Αυξάνεται κατά 10% το πέναλτι για την πρόωρη έξοδο στη σύνταξη.

- Υπάγονται στο ETEA από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 όλα τα επικουρικά ταμεία (επηρεάζονται και το ΤΕΑΠΑΣΑ, το ταμείο των Σωμάτων Ασφαλείας, του λιμενικού και του πυροσβεστικού σώματος).

- Όσοι συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015 θα λαμβάνουν ως σύνταξη μόνο τις εισφορές που έχουν καταβάλλει (οργανικό ποσό) μέχρι να συμπληρώσουν το 67ο έτος ηλικίας.

- Επανέρχεται ο χρόνος μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων στους τρεις μήνες από έξι μήνες που ήταν έως τώρα.

- Ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των προτάσεων από την Παγκόσμια Τράπεζα, με στόχο να προκύπτει εξοικονόμηση ύψους 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Οκτώβριος

- Νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών, υπολογισμό των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων, με βάση το πραγματικό εισόδημα, έναρξη διαδικασίας ενοποίησης των ταμείων και εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή άλλων ισοδύναμων μέτρων στην επικουρική ασφάλιση.

- Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που τα έσοδα καταλήγουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

- Ισοδύναμα για εφαρμογή της δικαστικής απόφασης του ΣτΕ για τις συντάξεις.

- Επανεξέταση των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Δεκέμβριος

- Ενοποίηση όλων των επικουρικών και κύριων ταμείων.

- Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Θεσμοθέτηση σύγχρονου πλαισίου επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητείας