Οικονομία

Σάρκα και οστά παίρνει η επιτροπή για το νέο Ασφαλιστικό

Σάρκα και οστά παίρνει η επιτροπή για το νέο Ασφαλιστικό Σάρκα και οστά παίρνει η επιτροπή για το νέο Ασφαλιστικό
Σάρκα και οστά παίρνει η επιτροπή για το νέο Ασφαλιστικό Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Υπουργική απόφαση με την οποία συγκροτείται 12αμελής επιτροπή με σκοπό την επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πρόκειται για την επιτροπή που είχε προαναγγείλει προ ημερών ο κ. Κατρούγκαλος και η οποία στην πρόταση που θα καταθέσει, θα πρέπει να εξασφαλίζει την εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας για αξιοπρεπείς συντάξεις και βιωσιμότητα του συστήματος. Όπως τονίζεται ρητά στην σχετική απόφαση το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα προκύψει θα πρέπει να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και να εξασφαλίζει κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη, μέσω ομοιόμορφων και γενικών κανόνων εφαρμογής. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αποδεχτεί η Ελλάδα στο νέο Μνημόνιο, πρέπει έως το τέλος Οκτώβριο να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση για ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα. Έτσι εξηγείται γιατί αναφέρεται ρητά στην απόφαση Κατρούγκαλου ότι η επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της εντός του α' 15νθημέρου του Οκτωβρίου. Έργο της επιτροπής είναι να παραδώσει μελέτη που θα περιγράφει τα θεσμικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος και την αναλογιστική εκτίμηση της λειτουργίας του, καθώς επίσης και νομοθετική πρόταση για την ρύθμιση των βασικών μεταρρυθμίσεων και της μεταβατικής περιόδου.

Οι προσπάθειες του υπουργείου Εργασίας, επικεντρώνονται στο να καταστεί δυνατό η πρόταση αυτή να αποτελεί και ταυτόχρονα, ισοδύναμο μέτρο που θα εμποδίζει την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς.

Τα μέλη της Επιτροπής είναι τα εξής:
1. Άννα Λιγωμένου, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως Πρόεδρος
2. Βασίλης Ανδρουλάκης, Δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας
3. Διονύσιος Γράβαρης, Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής
4. Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας
5. Κωνσταντίνος Κρεμαλής, ομ. Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας
6. Σταυρούλα Κτιστάκη, Δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας
7. Φρόλη Κουσκουνά, Πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής
8. Σπύρος Μαρκάτης, Δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας
9. Δημήτριος Μπούρλος, Δικηγόρος, εξειδικευμένος σε συνταξιοδοτικά θέματα
10. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης
11. Αθηνά Πετρόγλου, Δικηγόρος, εξειδικευμένη σε συνταξιοδοτικά θέματα
12. Άγγελος Στεργίου, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας