Οικονομία

Ασφαλιστικά Ταμεία: Με δάνεια πληρώνουν τις συντάξεις Οκτωβρίου

Ασφαλιστικά Ταμεία: Με δάνεια πληρώνουν τις συντάξεις Οκτωβρίου Ασφαλιστικά Ταμεία: Με δάνεια πληρώνουν τις συντάξεις Οκτωβρίου
Ασφαλιστικά Ταμεία: Με δάνεια πληρώνουν τις συντάξεις Οκτωβρίου Από τον Βασίλη ΑγγελόπουλοΜε διαδικασία δανεισμού, είτε μέσω άλλων φορέων που διαθέτουν αποθεματικά, είτε μέσω του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), τα Ασφαλιστικά Ταμεία, προσπαθούν να προετοιμαστούν για την καταβολή των συντάξεων του Οκτωβρίου.

Το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, μόνο θετικά δεν αναμένεται να επιδράσει για τα έσοδα των Ταμείων από ασφαλιστικές εισφορές και γι’ αυτό οι διοικήσεις τους, έχουν επιδοθεί από νωρίς στον γνωστό πια, αγώνα δρόμου, για να βρουν τρόπο να καλύψουν τις δεδομένες ανάγκες και να χορηγήσουν χωρίς προβλήματα τις συντάξεις σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους.
Αρχικά το ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, προσανατολίζεται να αποφασίσει, ακόμα και σήμερα, στη λήψη εσωτερικού δανείου ύψους 210 εκατ. ευρώ, για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα απονομής συντάξεων στο τέλος του μήνα. Τα περισσότερα από τα χρήματα που θα λάβει, υπό μορφή ολιγοήμερης «ταμειακής διευκόλυνσης», θα τα παρέχει το Ταμείο του προσωπικού της ΔΕΗ (ΤΑΠ ΔΕΗ - 100 εκατ. ευρώ). Άλλα 70 εκατ. ευρώ, αναμένεται να είναι η συνεισφορά του ταμείου του δημοσίου (ΟΠΑΔ), ενώ στα 40 εκατ. ευρώ θα περιοριστεί η στήριξη από το ταμείο των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ).
Ο ΟΑΕΕ από την άλλη πλευρά εκτός από τη νέα παράταση έως το τέλος του μήνα για την καταβολή των τρεχουσών εισφορών, πρόκειται να ζητήσει 120 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ για να καλύψει τις ανάγκες έως το τέλος του έτους. Επίσης, έχει ήδη προγραμματιστεί να δοθούν άλλα 10 εκατ. ευρώ μέσω του συγκεκριμένου λογαριασμού που συγκεντρώνει την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων, προς το Ταμείο Νομικών.