Οικονομία

Ποιοι θα επιβαρυνθούν από το νέο ΕΝΦΙΑ

Με μικρές αλλαγές ο ΕΝΦΙΑ του 2015 περισσότεροι θα πληρώσουν του χρόνου Με μικρές αλλαγές ο ΕΝΦΙΑ του 2015 περισσότεροι θα πληρώσουν του χρόνου
Με μικρές αλλαγές ο ΕΝΦΙΑ του 2015 περισσότεροι θα πληρώσουν του χρόνου Στον ΕΝΦΙΑ που θα αναρτηθεί στο Taxisnet μετά τις εκλογές αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης και έκανε γνωστό ότι θα είναι σχεδόν ίδιος με το φόρο του 2014, με πολύ μικρές αλλαγές

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσει σε λίγες μέρες, μόλις ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ εξέφρασε επίσης την προσωπική του άποψη ότι πρέπει να αλλάξει ο συμψηφισμός του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου.

Την ύπαρξη σχεδίου για την επέκταση της επιβολής του φόρου ακινήτων και στην ακίνητη περιουσία που έχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι στο εξωτερικό, επιβεβαίωσε χθες και ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Γαβριήλ Σακελαρίδης, που μίλησε στη ίδια εκδήλωση ανοικτής συζήτησης της ΠΟΜΙΔΑ. Τόσο ο ίδιος όμως, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφων Αλεξιάδης, καθησύχαζαν ότι οι νόμιμοι φορολογούμενοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από το περιουσιολόγιο και πως δεν είναι στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει επιπλέον φόρους αλλά να εντοπίσει μόνον τα αδήλωτα εισοδήματα από λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή κλπ.

Μιλώντας επίσης στην ίδια εκδήλωση ο κύριος Γ.Σακελαρίδης είπε ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ήταν δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελικώς θα παραμείνει και φέτος γιατί δεν επαρκούσε ο χρόνος για προετοιμασία και διαβούλευση για έναν άλλο φόρο. Είπε όμως ότι τώρα αφού ο στόχος είσπραξης των 2,65 δισ. από τα ακίνητα είναι γνωστός «αυτό δίνει ευελιξία στη νέα κυβέρνηση να βρει πιο δίκαιους τρόπους για να εισπραχθεί το ποσό αυτό», δείχνοντας έτσι πως ούτε τον Ιανουάριο αλλά ούτε και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμο κοστολογημένο σχέδιο φορολογήσης που θα υποκαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ

Την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από το 2016 με φόρο περιουσίας που θα επιβληθεί επί των πραγματικών αξιών των ακινήτων και θα αποφέρει έσοδα 2,6 δισ. ευρώ προανήγγελλε χθες ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης σε ημερήδια της ΠΟΜΙΔΑ.

Ο ίδιος τάχθηκε εμμέσως υπέρ της αυξήσεως του φόρου ακινήτων για τους αγρότες και αναφέρθηκε στην ανάγκη φορολογήσεως των ακινήτων εταιρειών που σήμερα δεν καταβάλουν ΕΝΦΙΑ.

Μιλώντας σε δημόσια ενημερωτική συζήτηση της ΠΟΜΙΔΑ με θέμα την υπερφορολόγηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων που είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως οι σχεδιασμοί της φορολογικής διοίκησης για τις αλλαγές στην φορολογία ακινήτων θα παραδοθούν στην επόμενη Κυβέρνηση.

Δεδομένου ότι ο νέος φόρος, που έχει καθιερωθεί να ονομάζεται ως «νέος ΕΝΦΙΑ», θα επιβληθεί επί των πραγματικών αξιών και όχι επί πλασματικών αντικειμενικών αξιών ο κ. Αλεξιάδης άφησε να εννοηθεί πως στον νέο φόρο θα υπαχθούν φορολογούμενοι που σήμερα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ή καταβάλουν πολύ μικρό φόρο.