Οικονομία

Τα δύο σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις από 6 - 11%

Τα δύο σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις από 6 - 11% Τα δύο σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις από 6 - 11%
Τα δύο σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις από 6 - 11% Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Σε δύο σενάρια περικοπών σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις καταλήγει ο πρώην επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, σε μελέτη που εκπόνησε για το ασφαλιστικό.

Τα σενάρια αυτά προβλέπουν για το 2016, είτε «οριζόντια» περικοπή 6,2% στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, είτε περικοπή 11% για κύριες και επικουρικές συντάξεις, που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Ο λόγος που είναι πιθανό να προκληθεί ένας νέος κύκλος περικοπών στις συντάξεις είναι ότι, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, η όποια καινούργια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, πρέπει εντός του 2016 να μειώσει τη δαπάνη για συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,8 δισεκ ευρώ. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται στο 1 εκατ οι συνταξιούχοι των οποίων το τελικό ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν, εάν προστεθεί η κύρια και η επικουρική, υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η Επιτροπή Σοφών, που έχει συσταθεί για να καταθέσει προτάσεις για τη διάσωση του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας, φαίνεται να διαπιστώνει ότι, είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί το ίδιο ύψος συντάξεων, άρα «φωτογραφίζει» περικοπές.

Στη χθεσινή συνεδρίαση που πραγματοποίησαν οι 12 τεχνοκράτες και δικαστικοί που απαρτίζουν την Επιτροπή, έγινε ειδική αναφορά για τον τρόπο με τον οποίο θα προκύψει η εξοικονόμηση 1,8 δισεκ ευρώ το 2016 από την ετήσια δαπάνη για καταβολή συντάξεων. Στο παραπάνω ποσό, η Επιτροπή πρέπει να συμπεριλάβει και ένα ποσό έως 4 δισεκ ευρώ που επίσης πρέπει να βρεθεί για να καλύψει την πρόσθετη δαπάνη που προέκυψε από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές όλες τις περικοπές στις συντάξεις που έγιναν από το 2013 και μετά.
Ταυτόχρονα η Επιτροπή επεξεργάζεται τρία σενάρια για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος. Τα σενάρια αυτά περιλαμβάνουν την καταβολή της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης από το κράτος η οποία θα συμπληρώνεται είτε με εισφορές από ολόκληρο τον εργασιακό βίο για όλους, είτε με οριοθέτηση ανώτατης σύνταξης και ενοποίηση κύριας και επικουρικής ασφάλισης, είτε με την εφαρμογή ενός συστήματος πλήρους κεφαλαιοποίησης, με τη δημιουργία «ατομικών μερίδων» ασφάλισης για τους ασφαλισμένους από το 1992 και μετά.