Οικονομία

ΟΑΕΔ: Δικαιούχοι στο ηλιακό χωριό στην Πεύκη πήραν τα παραχωρητήρια

ΟΑΕΔ: Δικαιούχοι στο ηλιακό χωριό στην Πεύκη πήρα τα παραχωρητήρια ΟΑΕΔ: Δικαιούχοι στο ηλιακό χωριό στην Πεύκη πήρα τα παραχωρητήρια
ΟΑΕΔ: Δικαιούχοι στο ηλιακό χωριό στην Πεύκη πήραν τα παραχωρητήρια Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Ολοκληρώθηκε από τον ΟΑΕΔ η διαδικασία έκδοσης και παράδοσης των οριστικών παραχωρητηρίων σε 435 δικαιούχους ισάριθμων κατοικιών, του οικισμού Ηλιακό Χωριό στο δήμο Πεύκης του Νομού Αττικής.

Πρόκειται για εκκρεμότητα που υπήρχε από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ο οποίος καταργήθηκε το 2012 και οι αρμοδιότητές του, μεταβιβάστηκαν στον ΟΑΕΔ. Με την έκδοση και παράδοση των οριστικών παραχωρητηρίων, διεκπεραιώνεται και τακτοποιείται η διαδικασία των οριστικών τίτλων κυριότητας για τους οικιστές του Ηλιακού Χωριού.

Επισημαίνεται ότι το Ηλιακό Χωριό αναπτύσσεται σε ένα ενιαίο οικιστικό συγκρότημα 435 «ηλιακών κατοικιών» με αποκλειστικούς οικιστές δικαιούχους του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).
Τονίζεται επίσης ότι αναφορικά με τη μελέτη και κατασκευή του έργου, υλοποιήθηκε η πειραματική εφαρμογή πρότυπων ενεργητικών και παθητικών ηλιακών συστημάτων στην παροχή θέρμανσης και ζεστού νερού για αστική χρήση, με κύριο σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο ενεργειακός σχεδιασμός των παθητικών συστημάτων, αναφορικά με τα εξωτερικά κελύφη, και των ενεργητικών συστημάτων αναφορικά με τις μεθόδους παραγωγής ζεστού νερού οικιακής χρήσης του Ηλιακού Χωριού, έχει στηριχθεί στη μελέτη και αξιοποίηση των βασικών κλιματολογικών δεδομένων και συνθηκών της περιοχής στην οποία βρίσκεται.
Το εγχείρημα του Ηλιακού Χωριού, ακόμη και σήμερα, δεδομένου ότι έχουν περάσει 28 περίπου χρόνια από την ολοκλήρωσή του, αποτελεί στο μελετητικό, κατασκευαστικό αλλά και ερευνητικό πεδίο, ένα από κάθε άποψη άρτιο και επιτυχημένο οικιστικό αποτέλεσμα. Απόδειξη αυτού του γεγονότος, αποτελεί τόσο το σημαντικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, όσο και η μεγάλη επισκεψιμότητα που σημειώνει όλα αυτά τα χρόνια, ενώ συγχρόνως αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία.
Οι υπηρεσίες του Οργανισμού έχουν διαπιστώσει και ορισμένα προβλήματα που εστιάζονται κυρίως στη γήρανση του οικισμού. Η διοίκηση του ΟΑΕΔ δηλώνει την επιθυμία να λάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για να επιλυθούν συνολικά τα χρονίζοντα προβλήματα του πρώην ΟΕΚ. Στο πλαίσιο αυτό εκφράζεται και η βούληση να ενεργοποιηθούν εκ νέου δράσεις στον τομέα της στεγαστικής πολιτικής.