Οικονομία

Ασφαλιστικό: Ο Οκτώβριος ο κρίσιμος μήνας για τις συντάξεις

Ασφαλιστικό: Ο Οκτώβριος ο κρίσιμος μήνας για τις συντάξεις Ασφαλιστικό: Ο Οκτώβριος ο κρίσιμος μήνας για τις συντάξεις
Ασφαλιστικό: Ο Οκτώβριος ο κρίσιμος μήνας για τις συντάξεις Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που οι πληροφορίες θέλουν τον επικρατέστερο για την θέση να είναι ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει ως άμεσο έργο μέσα στον Οκτώβριο του 2015 να προχωρήσει σε αλλαγές στο Ασφαλιστικό ωστε να περιοριστούν οι περικοπές του μνημονίου στις συντάξεις που θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Ήδη, η Επιτροπή για το Ασφαλιστικό, που έχει συσταθεί από τον πρώην υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο και επεξεργάζεται τρόπους για να γίνει βιώσιμο το Ασφαλιστικό Σύστημα, κατά τα επόμενα έτη, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται περικοπές στις συντάξεις που μπορεί να κυμανθούν από 6% για όλους ή 11% και άνω για όσους λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, αθροιστικά.

Το βασικό πρόβλημα του νέου υπουργού όμως, είναι ότι πρέπει να βρει τρόπο μέσα σε ένα μήνα, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να θεσμοθετήσει αλλαγές που έχουν συμπεριληφθεί στο 3ο Μνημόνιο, διατηρώντας τον στόχο για μείωση της δαπάνης κατά 0,25% του ΑΕΠ ή 450 εκατ. ευρώ για φέτος και κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισεκ ευρώ για το 2016. Επίσης, πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα ύψους έως 2 δισεκ ευρώ για να αντισταθμίσει τις απώλειες που προκαλούνται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές όλες οι περικοπές στις συντάξεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2013 και μετά και πρέπει τα χρήματα αυτά να επιστραφούν στους δικαιούχους. Την ίδια στιγμή υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις απονομής συντάξεων, σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι οποίες δεν έχουν ακόμα απονεμηθεί, με συνέπεια να γίνεται λόγος για πρόσθετη επιβάρυνση που μπορεί να φτάσει έως και τα 4 δισεκ ευρώ.

Οι προτάσεις για το ασφαλιστικό που βρίσκονται στη διάθεση της Επιτροπής, αναμένεται αύριο να παρουσιαστούν σε μια πιο αναλυτική ενημέρωση. Ανεξάρτητα όμως από την τελική επιλογή, πρέπει να στηριχθούν σε συγκεκριμένες μνημονιακές δεσμεύσεις όπως είναι η κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019 και ειδικά για το 20% των προνομιούχων δικαιούχων (έως 70.000 συνταξιούχοι), η κατάργηση πρέπει να γίνει έως τον Μάρτιο του 2016. Επίσης πρέπει να υπάρξει πιθανή μείωση στις συντάξεις του ΟΓΑ, ως προς το μη ανταποδοτικό τμήμα τους και ταυτόχρονα να καταργηθούν όλοι οι κοινωνικοί πόροι (φόροι υπέρ τρίτων) που λαμβάνονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία ενοποίησης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), αλλά και να συνδεθούν περισσότερο οι εισφορές με τις παροχές.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι που αυξάνουν τα όρια ηλικίας για περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης και επίσης αυξάνουν κατά 10% το πέναλτι, για όσους επιλέξουν να βγουν στη σύνταξη πριν από τα γενικά όρια (62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας ή 67 έτη με 15αετία).
Την ίδια στιγμή, τον Οκτώβριο αρχίζει ο διάλογος για τα εργασιακά με τη συμμετοχή και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), με στόχο να αξιοποιηθούν στην Ελλάδα οι «βέλτιστες πρακτικές» που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη για τα ζητήματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου.