Οικονομία

ΓΣΕΕ: Παράταση ενός χρόνου στην συλλογική σύμβαση εργασίας

ΓΣΕΕ: Παράταση ενός χρόνου στην συλλογική σύμβαση εργασίας ΓΣΕΕ: Παράταση ενός χρόνου στην συλλογική σύμβαση εργασίας
ΓΣΕΕ: Παράταση ενός χρόνου στην συλλογική σύμβαση εργασίας Προσπάθεια να παρατείνει εκ νέου την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), θα καταβάλλει η ΓΣΕΕ. Σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας αποφασίστηκε να αναληφθούν πρωτοβουλίες, για να επέλθει συνεννόηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις, αφού η παράταση που έχει δοθεί, λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ας σημειωθεί ότι ΕΓΣΣΕ που βρίσκεται ακόμα σε ισχύ υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2014. Ένα χρόνο μετά, λίγο πριν από τη λήξη της, πήρε παράταση δύο φορές και τώρα έφτασε η στιγμή που λήγει και η περίοδος της δεύτερης παράτασης, χωρίς να έχει στο μεταξύ υπογραφεί νεότερη σύμβαση.

Με δεδομένο ότι τώρα πια, η ΕΓΣΣΕ δεν καθορίζει τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος ορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, η ισχύς της προκύπτει από την ενσωμάτωση σε αυτή μιας σειράς από κανονιστικούς όρους εργασίας, αλλά και του επιδόματος γάμου. Το τελευταίο εάν καταργηθεί, θα προκαλέσει απώλειες 10% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, όπου χορηγείται.

Η σύμβαση που υπέγραψαν οι εργοδοτικοί φορείς με τη ΓΣΕΕ διατηρούσε τον 13ο και τον 14ο μισθό, καθώς και σημαντικά επιδόματα, όπως του γάμου.

Η ισχύς της σύμβασης αυτής έληγε τυπικά στις 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ η μετενέργειά της ίσχυε έως τις 31 Μαρτίου του 2015.

Εκτοτε αρχικά παρατάθηκε η μετενέργειά της, ενώ με το 3ο μνημόνιο δόθηκε παράταση στην ισχύ της σύμβασης έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με τη μετενέργεια να μπορεί να την κρατήσει σε ισχύ έως το τέλος του χρόνου.

Εάν δεν καταστεί δυνατή η παράταση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ, οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από αυτήν κινδυνεύουν από την αρχή του 2016 να υποστούν νέες απώλειες, χάνοντας το επίδομα γάμου το οποίο αντιστοιχεί στο 10% του μισθού.