Οικονομία

Δάνειο από το ΙΚΑ για να πληρωθούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ

Δάνειο από το ΙΚΑ για να πληρωθούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ Δάνειο από το ΙΚΑ για να πληρωθούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ
Δάνειο από το ΙΚΑ για να πληρωθούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Σε δάνειο – ταμειακή διευκόλυνση ύψους 50 εκατ. ευρώ θα προβεί το ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΕ, για να καταφέρει το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών να καταβάλλει απρόσκοπτα τις συντάξεις την πρώτη εργάσιμη ημέρα του Οκτωβρίου.

 Η απόφαση αυτή πάρθηκε από τη διοίκηση του ΙΚΑ, ύστερα από σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενδεικτικό της μεγάλης οικονομικής στενότητας που παρατηρείται και πάλι στα δημόσια ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ΟΑΕΕ, μόλις ένας στους δύο ασφαλισμένους καταβάλλει τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και γι’ αυτό υπάρχει η εκτίμηση ότι έως το τέλος του έτους, ο Οργανισμός θα καταγράψει έλλειμμα μεγαλύτερο από 545 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΟΑΕΕ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, έχει απορροφήσει το 81,5% της συνολικής ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης.

Το δάνειο θα έχει διάρκεια μόλις δύο ημέρες (30 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου). Ουσιαστικά θα καλύψει τυχόν εισπράξεις από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και από μηνιαίες καταβολές δόσεων ρύθμισης, που πρέπει να κάνουν ασφαλισμένοι και οφειλέτες του Οργανισμού έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Ο κίνδυνος τα έσοδα αυτά, όπως επίσης και η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμού, να μην πιστωθούν εγκαίρως, οδήγησαν σε αυτή τη λύση για να χορηγηθούν οι συντάξεις την 1η Οκτωβρίου.

Προϋπόθεση για να χορηγήσει το δάνειο το ΙΚΑ, είναι το ίδιο να έχει εισπράξει τα έσοδα από εισφορές που περιμένει και να έχει με τη σειρά του εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής των συντάξεων στους δικαιούχους, αλλά και τις υποχρεώσεις του στην Εφορία.

Πάντως και το ΙΚΑ για να καταβάλλει με τη σειρά του συντάξεις πρόκειται να δανειστεί 210 εκατ. ευρώ από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου. Το δάνειο θα παρασχεθεί από το Ταμείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ (ΤΑΠ – ΔΕΗ, 100 εκατ. ευρώ), από το Ταμείο του Δημοσίου (ΟΠΑΔ – 70 εκατ. ευρώ) και από το Ταμείο των δημοτικών και των κοινοτικών υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ – 40 εκατ. ευρώ).