Οικονομία

Προς ένταξη τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και οι δομές πρόνοιας στο νέο ΕΣΠΑ

Προς ένταξη τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και οι δομές πρόνοιας στο νέο ΕΣΠΑ Προς ένταξη τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και οι δομές πρόνοιας στο νέο ΕΣΠΑ
Προς ένταξη τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και οι δομές πρόνοιας στο νέο ΕΣΠΑ Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προτίθεται να καταβάλλει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να εντάξει τις συγκεκριμένες δομές, στο επόμενο ΕΣΠΑ, από την 1.1.2016. Αυτό έκανε γνωστό η αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου στο πλαίσιο ανακοίνωσης της παράτασης χρηματοδότησης των δομών

Συνάντηση πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Θεανώ Φωτίου με εκπροσώπους των εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές  Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας.

Επισημάνθηκε ότι δόθηκε παράταση στη χρηματοδότηση των δομών (πχ κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, ιατρεία), που έληγαν αύριο, έως το τέλος του έτους. Η χρηματοδότηση γι' αυτό το χρονικό διάστημα, θα γίνει αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και για το λόγο αυτό θα εκδοθούν και οι σχετικές νομοθετικές πράξεις, που θα ρυθμίζουν τυπικά και ουσιαστικά, τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προτίθεται να καταβάλλει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να εντάξει τις συγκεκριμένες δομές, στο επόμενο ΕΣΠΑ, από την 1.1.2016 και μετά.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό όμως, είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία αποτίμησης της λειτουργίας των υφιστάμενων δομών. Το έργο αυτό έχει αναληφθεί από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου (ΕΚΤ) και υπάρχει η δέσμευση ότι η ολοκλήρωσή του θα έχει γίνει το αργότερο έως τις 20 Οκτωβρίου. Εάν κάτι τέτοιο επιτευχθεί, τότε θα μπορούν οι δομές φτώχειας να ενταχθούν στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (2014 – 2020, νέο ΕΣΠΑ).

Υπενθυμίζεται ότι στις δομές αυτές εξυπηρετούνται περισσότερα από 100.000 άτομα πανελλαδικά, ενώ απασχολούνται 1.100 εργαζόμενοι.

Η αναπληρώτρια υπουργός και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συμφώνησαν στην ανάγκη συνεργασίας των δύο πλευρών προκειμένου να αξιοποιηθεί η αποκτηθείσα εμπειρία, ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργία των δομών και των υπηρεσιών που παρέχουν.