Οικονομία

Ανατροπές στις πρόωρες κατώτατες συντάξεις

Ανατροπές στις πρόωρες κατώτατες συντάξεις Ανατροπές στις πρόωρες κατώτατες συντάξεις
Ανατροπές στις πρόωρες κατώτατες συντάξεις Μειώνεται ακόμα περισσότερο η πρόωρη σύνταξη σύμφωνα με τη χθεσινή εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ δεν αποκλείεται και η αύξηση του ορίου ηλικίας πάνω από τα 67 έτη από το 2024 ανάλογα με τα δημογραφικά στοιχεία.

Μέχρι σήμερα η κατώτατη σύνταξη ήταν στα 486 ευρώ για κάποιον που θα αποφάσιζε να εγκαταλείψει την εργασία του και να συνταξιοδοτηθεί πριν από το 67ο έτος της ηλικίας του. Από τώρα και στο εξής όμως το κράτος δεν θα καταβάλει τη δική του εισφορά στις πρόωρες συντάξεις, η οποία μπορεί να φτάνει και τα 126 ευρώ, με αποτέλεσμα μια πρόωρη σύνταξη να φτάνει τα 360 ευρώ.

Ορισμένα ασφαλιστικά Ταμεία -με βάση εγκύκλιο που είχε εκδώσει ο Π. Χαϊκάλης- περιόρισαν την κατώτατη σύνταξη στα 392 ευρώ, με τη μη καταβολή της εισφοράς του Δημοσίου (93 ευρώ) η σύνταξη φτάνει στα 299 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας αναζητά τρόπους μείωσης των δαπανών για το υπόλοιπο 2015 κατά 450 εκατ. ευρώ και κατά 1,8 δισ. ευρώ για το 2016. Ο Γ. Κατρούγκαλος έχει ήδη αναφερθεί σε περικοπές στις συντάξεις πάνω από 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα capital.gr για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι εξετάζονται τα εξής σενάρια:

    Η αναδρομική μείωση από τον Ιούλιο κατά 2,8% μεσοσταθμικά όλων των συντάξεων
    Οι μειώσεις 5,9% μεσοσταθμικά σε όλες τις συντάξεις από τον Νοέμβριο
    Οι μεσοσταθμικές μειώσεις 6,9% σε όλες τις συντάξεις από την αρχή του 2016 για δώδεκα μήνες.