Οικονομία

ΟΕΚ: Οριστικοί τίτλοι σε 435 δικαιούχους εργατικών κατοικιών

ΟΕΚ: Οριστικοί τίτλοι σε 435 δικαιούχους εργατικών κατοικιών ΟΕΚ: Οριστικοί τίτλοι σε 435 δικαιούχους εργατικών κατοικιών
ΟΕΚ: Οριστικοί τίτλοι σε 435 δικαιούχους εργατικών κατοικιών Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Ξεκίνησε σήμερα 1η Οκτωβρίου η διαδικασία της παράδοσης των 435 οριστικών τίτλων κυριότητας στους δικαιούχους του Ηλιακού Χωριού στη Πεύκη. Η διαδικασία πραγματοποιείται στο κεντρικό κτίριο του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που βρίσκεται επί της οδού Σολωμού 60.

Οι δικαιούχοι – οικιστές μπορούν από σήμερα και έως τις 30 Οκτωβρίου να μεταβαίνουν στα γραφεία του 6ου ορόφου του συγκεκριμένου κτιρίου (γρ. 606 και 609), έχοντας μαζί τους την ταυτότητά τους και θα παραλαμβάνουν τα οριστικά παραχωρητήρια.

Επισημαίνεται ότι επειδή έχει καθοριστεί η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο, η τυχόν μη παραλαβή τους από τους δικαιούχους θα έχει σαν συνέπεια την επιβάρυνση με τόκους υπερημερίας. Για ένα σπίτι των 80 τ.μ το συνολικό τίμημα που θα πρέπει να αποπληρώσει ο δικαιούχος σε δόσεις δεν ξεπερνάει τα 18.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι οφείλουν κατά την προσέλευσή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του πρώην ΟΕΚ να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα, ΑΦΜ και εξουσιοδότηση σε περίπτωση παραλαβής από τρίτο άτομο ή συγκληρονόμων θανόντος δικαιούχου.

Σε περίπτωση μη έγκαιρης παραλαβής, ο δικαιούχος επιβαρύνεται με τόκους υπερημερίας. Ο λόγος είναι ότι στον εκδοθέντα τίτλο, έχει ορισθεί ημερομηνία έναρξης δόσεων αποπληρωμής του τιμήματος.

Ηλιακό Χωριό

Το Ηλιακό Χωριό βρίσκεται στην Πεύκη Αττικής, στα βόρεια προάστια της Αθήνας σε απόσταση 18 χλμ από το κέντρο της πόλης. Πρόκειται για ένα οικιστικό συγκρότημα 435 «ηλιακών» κατοικιών, οι οποίες στεγάζουν δικαιούχους του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Ο σχεδιασμός και η ανέγερση του Ηλιακού Χωριού έγιναν με τη συνεργασία του ΥΒΕΤ (σημερινού Υπουργείου Ανάπτυξης), του ΟΕΚ και του Υπουργείου Έρευνας και Τεχνολογίας της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Το έργο κατασκευάστηκε το 1984 βάσει μελέτης του γραφείου μελετών Α.Ν. Τομπάζη.

Στο έργο υλοποιήθηκε η πειραματική εφαρμογή ενεργητικών και παθητικών ηλιακών συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας για παροχή θέρμανσης και ζεστού νερού για οικιακή χρήση, με κύριο σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Εκτός από τη μεγάλη ποικιλία ηλιακών συστημάτων, ο οικισμός σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με υψηλές προδιαγραφές, εξοικονόμησης ενέργειας. Σε 34 σπίτια του Ηλιακού Χωριού εφαρμόστηκαν συνδυασμοί των επικρατέστερων παθητικών ηλιακών συστημάτων, που «αιχμαλωτίζουν» τον ήλιο χωρίς καμία κατανάλωση συμβατικής ενέργειας.

Στο Ηλιακό χωριό έχουν εγκατασταθεί 6 βασικοί τύποι ενεργειακών συστημάτων. Η θέρμανση χώρων και η παροχή ζεστού νερού οικιακής χρήσης γίνεται από 17 συνολικά διαφορετικούς συνδυασμούς αντλιών θερμότητας και ηλιακών συλλεκτών. Η εξοικονόμηση ενέργειας υπολογίζεται μεταξύ 45 – 90% ανάλογα με το σύστημα.