Οικονομία

Ασφαλιστικό: Χάνουν την έξοδο σε σύνταξη 30.000 υπάλληλοι ΟΤΑ με βαρέα

Ασφαλιστικό: Χάνουν την έξοδο σε σύνταξη 30.000 υπάλληλοι ΟΤΑ με βαρέα Ασφαλιστικό: Χάνουν την έξοδο σε σύνταξη 30.000 υπάλληλοι ΟΤΑ με βαρέα
Ασφαλιστικό: Χάνουν την έξοδο σε σύνταξη 30.000 υπάλληλοι ΟΤΑ με βαρέα Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στο στόχαστρο των άμεσων ανατροπών, επί τα χείρω, στο συνταξιοδοτικό, μπαίνουν και περίπου 30.000 εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών Ενσήμων (ΒΑΕ).

Στα προαπαιτούμενα για τη χορήγηση της επόμενης δόση του δανείου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση έχει εντάξει και ενδεχόμενη κατάργηση των εξαιρέσεων που ισχύουν για τη συνταξιοδότηση όσων εργάζονται στους ΟΤΑ και ειδικότερα στους εξής τομείς: καθαριότητα, εργασίες ασφαλτόστρωσης σε δήμους και σε νεκροταφεία. Οι εργαζόμενοι των παραπάνω κατηγοριών μπορούν έως τώρα να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 60 ετών, με 15αετία, από τα οποία τα 12 υπό καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων.

Εάν ενταχθούν και οι παραπάνω εργαζόμενοι στα γενικά όρια συνταξιοδότησης, αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξει επιβάρυνση έως και 7 ετών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, γίνεται λόγος πρώτα για έλεγχο αυτών των περιπτώσεων και στη συνέχεια για πιθανή κατάργηση των διατάξεων που διέπουν σήμερα το καθεστώς συνταξιοδότησης των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας.