Οικονομία

Ασφαλιστικό: Περικοπές σε συντάξεις πολύ κάτω από τα 1.000 ευρώ

Ασφαλιστικό: Περικοπές σε συντάξεις πολύ κάτω από τα 1.000 ευρώ Ασφαλιστικό: Περικοπές σε συντάξεις πολύ κάτω από τα 1.000 ευρώ
Ασφαλιστικό: Περικοπές σε συντάξεις πολύ κάτω από τα 1.000 ευρώ Πολύ κάτω από τα 1.000 ευρώ θα γίνει η περικοπή των κύριων συντάξεων στην περίπτωση που πάρει «σάρκα και οστά» η σκέψη για μειώσεις στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, από 1.000 ευρώ και πάνω.

Με δεδομένο ότι η περικοπή θα γίνει στις μικτές αποδοχές αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί η κράτηση υπέρ ΕΟΠΥΥ που έχει αυξηθεί στο 6% τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις. Με βάση τα στοιχεία του συστήματος Ήλιος ο μέσος όρος των επικουρικών συντάξεων που χορηγεί το ΕΤΕΑ, κινείται στα επίπεδα των 160 ευρώ. Συνεπώς η

Άρα για να εξοικονομηθεί 0,25% του ΑΕΠ για φέτος ή 450 εκατ. ευρώ και 1% του ΑΕΠ για το 2016 ή 1,8 δισ. ευρώ είναι πιθανό η αφετηρία περικοπών για κύριες συντάξεις βρίσκεται στα επίπεδα των 800 ευρώ, ίσως και πιο χαμηλά.

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει περικοπές που το ποσοστό τους, εκτιμάται ότι δεν μπορεί να είναι κάτω από το 11%, εάν ισχύσει η δέσμευση του ορίου των 1.000 ευρώ. Βέβαια σε άλλες περιπτώσεις το ποσοστό της περικοπής ανέρχεται στο 13%, εάν στόχος είναι με τον τρόπο αυτό να προκύψει, έμμεσα, το ισοδύναμο που θα αποτρέψει την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις. Αυτή είναι και η εκτίμηση του καθηγητή Σάββα Ρομπόλη, πρώην επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ.

Ταυτόχρονα η δημιουργία χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης στις καταβαλλόμενες συντάξεις στο εξής, αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο τους «παλαιούς» ασφαλισμένους, δηλαδή εκείνους που η έναρξη του εργασιακού τους βίου, οριοθετείται πριν από το 1993. Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος της απώλειας που θα προκύψει θα εξαρτηθεί από τον χρόνο της μεταβατικής περιόδου που θα θεσπιστεί και η οποία αναμένεται να περιγράφεται στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών που την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στον υπουργό Εργασίας και η οποία θα περιλαμβάνει τη βασική πρόταση για την μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας.