Οικονομία

Αύξηση φορολογίας στα ενοίκια - Πόσο επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Αύξηση φορολογίας στα ενοίκια - Πόσο επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων Αύξηση φορολογίας στα ενοίκια - Πόσο επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Αύξηση φορολογίας στα ενοίκια - Πόσο επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων Διπλό φορολογικό χτύπημα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με την αύξηση του φόρου εισοδήματος στα ενοίκια και την επιβολή φόρου ακόμη και στα ανείσπρακτα μισθώματα, αναδρομικά από την πρώτη ημέρα του 2015.

Οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους εκμισθωτές ισχύουν για τα φετινά εισοδήματα από ενοίκια και θα αποτυπωθούν στο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα λάβουν το επόμενο έτος. Επίσης καταργήθηκε η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων.

Αυξάνεται ο φόρος από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ (και στο 35% από 33% για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω)

Ετσι στα ενοίκια 5.000 ευρώ οι εκμισθωτές θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους της τάξης των 200 ευρώ, καθώς με τους νέους συντελεστές ο φόρος διαμορφώνεται στα 750 ευρώ από 500 ευρώ. Για εισόδημα 10.000 ευρώ η επιβάρυνση ανέρχεται στα 400 ευρώ δεδομένου ότι ο φόρος φθάνει στα 1.500 ευρώ από 1.100 ευρώ και για εισόδημα 20.000 ευρώ ο φόρος αυξάνεται κατά 640 ευρώ, αφού διαμορφώνεται στα 4.600 ευρώ από τα 3.960 ευρώ.

Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που δόθηκε σε «διαβούλευση» , και χωρίς καμιά απολύτως ουσιαστική διαβούλευση με την ΠΟΜΙΔΑ, η κυβέρνηση στέλνει κυριολεκτικά στο εκτελεστικό απόσπασμα τεράστιες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων.

Τα παραπάνω αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωση της για την νέα φορολογία που φέρνει το πολυνομοσχέδιο στους ιδιοκτήτες ακινήτων και συμπληρώνει:

Συγκεκριμένα, με διατάξεις που ελάχιστοι μπορούν να καταλάβουν:

1.     Επιβάλλετε στυγνή φορολόγηση στα αποδεδειγμένα ανείσπρακτα μισθώματα, εξωθώντας την κοινωνία σε αναγκαστικές εξώσεις, αλλά και αυτοδικίες, αφού και οι νόμιμες εξώσεις σήμερα απαγορεύονται.

2.     Αυξάνετε τη φορολογία των μισθωμάτων έως και 40% την ώρα που ζητάτε την καταβολή βαρύτατου ΕΝΦΙΑ από τους ίδιους φορολογούμενους.

3.     Καταδικάζετε σε αφανισμό και κατεδάφιση τα διατηρητέα κτίρια της χώρας μας άνω των 100 ετών, επιβάλλοντας συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, παρά τη ρητή διάταξη του Συντάγματος (24 παρ.6) και την κυρωμένη από τη χώρα μας Διεθνή Σύμβαση της Γρανάδας (Σ28.1).

4.     Η επιβολή συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ στην εκτός σχεδίου γη ήταν πάγιο αίτημά μας, με αποκλειστικό στόχο να υπάρξει δυνατότητα της αναγκαίας αντίστοιχης ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους της αστικής περιουσίας, η οποία αδυνατεί πλέον να ανταπεξέλθει στη δημευτική διπλή φορολόγηση ΕΝΦΙΑ με βάση αντικειμενικές αξίες που ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν, και όχι να αποτελέσει αυτό ένα ακόμη στυγνό φορολογικό μέτρο σε βάρος της ιδιοκτησίας.

Με αλλεπάλληλες επιστολές μας σας ζητήσαμε να μας καλέσετε σε άμεση και ουσιαστική διαβούλευση για τα παραπάνω ζητήματα, τα οποία συμβαίνει να γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, αφού για μας είναι κυριολεκτικά θέματα «ζωής και θανάτου», πλην ματαίως. Σας καλούμε να το πράξετε έστω και τώρα.