Οικονομία

Ασφαλιστικό: Τι αλλάζει στις συντάξεις μετά την ενοποιήση των Ταμείων

Ασφαλιστικό: Τι αλλάζει στις συντάξεις μετά την ενοποιήση των Ταμείων Ασφαλιστικό: Τι αλλάζει στις συντάξεις μετά την ενοποιήση των Ταμείων
Ασφαλιστικό: Τι αλλάζει στις συντάξεις μετά την ενοποιήση των Ταμείων Φαίνεται ότι πλησιάζουν γοργά οι μέρες όπου το υπουργείο Εργασίας θα κληθεί να παρουσιάσει το σχέδιό του για το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας. Ερχεται την Πέμπτη εκτός απροόπτου το πόρισμα για το νέο μοντέλο στο Ασφαλιστικό που θα μεταρρυθμίσει σύμφωνα με την κυβέρνηση την Κοινωνική Ασφάλιση

Ένα μοντέλο που θα περιγράφεται στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών και το οποίο όμως θα πρέπει στη συνέχεια να εξειδικευτεί περαιτέρω, που σημαίνει να κοστολογηθεί με όσο γίνεται μεγαλύτερη ακρίβεια. Έργο πραγματικά δύσκολο, αφού οι αναλογιστές θεωρούν ότι πρακτικά δεν μπορούν να έχουν όλα τα απαραίτητα δημογραφικά στοιχεία στη διάθεσή τους για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην απαιτούμενη κοστολόγηση, με απόλυτη επιτυχία. Έστω όμως και με «μερική» επιτυχία, το νέο μοντέλο Κοινωνικής Ασφάλισης θα πρέπει να αποτιμηθεί και στη συνέχεια να εγκριθεί για να γίνει νόμος του Κράτους.

Εκεί ακριβώς θα αντιληφθεί ο κάθε ασφαλισμένος τι τον περιμένει για τα επόμενα έτη. Οι περισσότεροι θα διαπιστώσουν ότι για να συνταξιοδοτηθούν, τα έτη ασφάλισής τους, θα αυξηθούν σημαντικά, όπως επίσης και το όριο ηλικίας. Άλλοι θα καταλάβουν ότι ακόμα και όταν συμβεί αυτό και καταφέρουν δηλαδή να βρεθούν στην πλευρά των συνταξιούχων, η σύνταξη που θα λάβουν θα είναι πολύ μικρότερη από εκείνη που ίσως περίμεναν, προσδοκούσαν και γιατί όχι, τους αξίζει κιόλας

Σε πρώτη φάση, θα επιχειρηθεί να ξεκινήσει η διαδικασία ενοποίησης κύριας και επικουρικής ασφάλισης, με σκοπό την πλήρη εφαρμογή της, από την 1.1.2016 και μετά.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι η εφαρμογή νέων κανόνων υπολογισμού των συντάξεων από 1/1/2016 για όλους σε συνδυασμό με την ενοποίηση των Ταμείων. Ουσιαστικά θα θεσμιστεί μια εθνική σύνταξη για όλους, ανεξάρτητα απ' μτο Ταμείο ασφάλισης η οποία θα αποδίδεται μετά το 67ο έτος ηλικίας. Παράλληλα κάθε ασφαλισμένος θα έχει μια ατομική μερίδα ασφάλισης στην οποία θα καταγράφονται οι ασφαλιστικές του εισφορές. Από αυτές θα υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη του καθενός ξεχωριστά με βάση μια νοητή κεφαλαιοποίηση. Στόχος βέβαια είναι και εδώ να εξισωθούν προς τα κάτω τα ποσά που αποδίδονται στους ασφαλισμένους στα όρια του ΙΚΑ.
Παράλληλα καταργούνται τα ειδικά καθεστώτα στον υπολογισμό της σύνταξης όπως ο τελευταίος μισθός ή η καλύτερη πενταετία που ισχύει σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες.

Η ενοποίηση της κύριας και της επικουρικής ασφάλισης, αναμένεται να προκαλέσει σε πρώτη φάση μείωση και του ποσοστού αναπλήρωσης στα επίπεδα του 70%, για τον υπολογισμό του τελικού ύψους της σύνταξης, από εδώ και στο εξής. Με δεδομένο ότι σήμερα ο μέσος όρος του ποσοστού αναπλήρωσης στην Κοινωνική Ασφάλιση κυμαίνεται στα επίπεδα του 78%, είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη αλλαγή θα επιφέρει μειώσεις στις νέες συντάξεις, που θα χορηγηθούν από το 2016 και μετά.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας και τις ποινές με μείωση των αποδοχών για όσους επιλέξουν να πάρουν πρόωρη σύνταξη. Όλα αυτά όμως δεν είναι τα μόνα μέτρα καθώς ήδη κατατέθηκαν με το πολυνομοσχέδιο στη βουλή δραματικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στις συντάξεις:

Ο Προέδρος της Ομοσπονδιας εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία ΠΟΠΟΚΠ κ. Αντωνης Κουρουκλής πριν λίγες ημέρες κατά το άνοιγμα του ετησιου συνεδρίου αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του μνημονίου στην Κοινωνική Ασφάλιση και το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας όπου όπως είπε φέρνει μόνιμο μηχανισμό περικοπών και αύξησης ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση αλλά και ουσιαστικά την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Παράλληλα έκανε ειδική μνεία στην σύνδεση εισφορών και συντάξεων όπου φέρνει καθορισμένες εισφορές αλλά όχι καθορισμένες παροχές.