Οικονομία

Νέο «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις κρύβει το πολυνομοσχέδιο

Νέο «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις κρύβει το πολυνομοσχέδιο Νέο «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις κρύβει το πολυνομοσχέδιο
Νέο «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις κρύβει το πολυνομοσχέδιο Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης προς την Ελλάδα, που κατατέθηκε επίσημα χθες αργά το βράδυ στη Βουλή, «κρύβει» νέο κύκλο περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.

Η διάταξη σύμφωνα με την οποία, στο εξής, ο υπο – λογαριασμός του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), δεν θα καλύπτει ελλείμματα επικουρικών ταμείων, «μεταφράζεται» σε έμμεση, αλλά ουσιαστική εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιείται πια ένας «αυτόματος κόφτης» και έτσι, όταν διαπιστώνεται ότι το Ταμείο παράγει ελλείμματα, θα μπορεί να πραγματοποιείται ανάλογη περικοπή συντάξεων.

Ήδη στο ΕΤΕΑ θεωρείτο εξαιρετικά πιθανή μια περικοπή της τάξης του 5,2% για τα 11 Ταμεία που υπάχθηκαν σε αυτό, από την 1η Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για περικοπή που ισούται με εκείνη που επιβλήθηκε σε όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους του Ταμείου, τον Ιούλιο του 2014. Τώρα φαίνεται να εξετάζεται το ενδεχόμενο νέας οριζόντιας περικοπής έως το τέλος του έτους, εάν επιβεβαιωθεί το δυσοίωνο σενάριο και το Ταμείο καταγράψει τελικά, έλλειμμα. Το ποσοστό της περικοπής δεν έχει ακόμα καθοριστεί, αλλά θεωρείται πιθανό ότι θα κυμανθεί ξανά στα επίπεδα του 5%. Ο λόγος είναι ότι έως τώρα, το έλλειμμα που έχει καταγράψει το ΕΤΕΑ θεωρείται ότι κινείται στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ, άρα είναι πολύ μικρότερο, από την αρχική εκτίμηση. Εάν διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, ή εάν αυξηθεί με μικρό ρυθμό, τότε θα επιδιωχθεί να μην υπάρξουν περικοπές και η κάλυψη του ελλείμματος να γίνει με άλλους τρόπους. Έτσι και αλλιώς η διοίκηση του ΕΤΕΑ έχει ξεκινήσει προσπάθειες για να μπουν στο Ταμείο, έσοδα από εισφορές που έχουν εισπραχθεί από άλλους Φορείς (πχ ΙΚΑ), αλλά δεν έχουν αποδοθεί. Εάν ευοδωθεί η συγκεκριμένη προσπάθεια, τότε είναι πιθανό το έλλειμμα να καλυφθεί χωρίς μειώσεις στις συντάξεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, αναμένεται να προκύψουν περικοπές, που θα κινηθούν στα επίπεδα του 5%, ενώ συνδυαστικά εξετάζεται και το ενδεχόμενο να επιβληθεί πλαφόν στα ανώτατα επίπεδα χορήγησης των επικουρικών συντάξεων. Ένα πλαφόν που ακόμα δεν έχει οριστεί το ύψος του, αλλά εξετάζεται να μην υπερβαίνει τα επίπεδα των 350 – 400 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ύψος των μηνιαίων αποδοχών από επικουρικές συντάξεις, δεν υπερβαίνει τα 165 ευρώ.