Οικονομία

Τα «θολά σημεία» στο πολυνομοσχέδιο για τις συντάξεις

Τα «θολά σημεία» στο πολυνομοσχέδιο για τις συντάξεις Τα «θολά σημεία» στο πολυνομοσχέδιο για τις συντάξεις
Τα «θολά σημεία» στο πολυνομοσχέδιο για τις συντάξεις Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Οι παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, που συμπεριλήφθηκαν στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη λήψη της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης προς την Ελλάδα, εστιάζονται κυρίως στο σκέλος της συνταξιοδότησης στο Δημόσιο τομέα, όπου προκύπτει εναρμόνιση με τις διατάξεις που ισχύουν για τον ιδιωτικό.

Ουσιαστικά, με όριο την 1η Σεπτεμβρίου, στο εξής ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για ασφαλισμένους στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα, θα περιλαμβάνει τη χορήγηση της βασικής και της αναλογικής σύνταξης. Υπάρχουν όμως ακόμη και αρκετές αδιευκρίνιστες επιμέρους περιπτώσεις, οι οποίες καταγράφηκαν στο νόμο για το νέο Μνημόνιο (ν. 4336/2015), αλλά δεν αποσαφηνίστηκαν με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Το μεγαλύτερο ίσως «αγκάθι» είναι οι πίνακες που έχουν θεσμοθετηθεί και αφορούν την αύξηση των ορίων ηλικίας για τις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, με στόχο το 2022 όλοι οι ασφαλισμένοι να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας, είτε στα 67 έτη με 15 χρόνια προϋπηρεσίας. Οι πίνακες αυτοί όμως βασίζονται σε συγκεκριμένο αλγόριθμο, που αυξάνει το όριο ηλικίας χορήγησης της σύνταξης, με βάση τα δεκαδικά ψηφία. Πρέπει λοιπόν να γίνει επαναπροσδιορισμός των πινάκων και οριοθέτηση των αυξήσεων με βάση τους 12 μήνες ενός έτους.

Ξεχωριστή πρέπει να είναι η παρέμβαση που αφορά τους «παλαιούς» ασφαλισμένους (έναρξη ασφάλισης πριν από το 1983), οι οποίοι υπάγονται στη διάταξη περί 35αετίας χωρίς όριο ηλικίας, για να συνταξιοδοτηθούν. Στο νέο Μνημόνιο ορίζεται όριο ηλικίας το 58ο έτος ή το 55ο έτος για πολύ ειδικές περιπτώσεις. Πρέπει όμως να οριοθετηθεί ακριβέστερα η συγκεκριμένη διάταξη, για να μην προκύψουν περιπτώσεις εργαζομένων, οι οποίοι θα έχουν εργαστεί 40 και πλέον έτη, αλλά δεν θα έχουν καλύψει το όριο ηλικίας και συνεπώς δεν θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν…

Στο σκέλος του πρόσθετου πέναλτι 10% στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, η διάταξη στο πολυνομοσχέδιο δεν αποσαφηνίζει εάν θα υπάρχει ανώτατο πλαφόν στα πέντε έτη πριν από το γενικό όριο ηλικίας (62 έτη). Δηλαδή δεν ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με εκείνες τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που θα μπορούν και τελικά θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από το 57ο έτος ηλικίας. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα μπορούσε να επιβληθεί ποινή 6% επί της σύνταξης, για κάθε έτος συνταξιοδότησης νωρίτερα από το 62ο, με όριο την πενταετία. Άρα η περικοπή δεν μπορούσε να υπερβεί το 30% σε ανώτατο επίπεδο.