Οικονομία

Ομάδα εμπειρογνωμόνων θα επανεξετάσουν το πλαίσιο της αγοράς εργασίας

Ομάδα εμπειρογνωμόνων θα επανεξετάσουν το πλαίσιο της αγοράς εργασίας Ομάδα εμπειρογνωμόνων θα επανεξετάσουν το πλαίσιο της αγοράς εργασίας
Ομάδα εμπειρογνωμόνων θα επανεξετάσουν το πλαίσιο της αγοράς εργασίας «Καθρέφτη του μέλλοντος της Ευρώπης», χαρακτήρισε την Ελλάδα στα ζητήματα της απασχόλησης, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Απασχόλησης (E MPL) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε την άποψή πως ότι συμφωνηθεί για τα εργασιακά ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στους θεσμούς, με βάση την όποια «καλή Ευρωπαϊκή πρακτική» θα εφαρμοστεί και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι «καμιά χώρα δεν μπορεί να διασώσει το κοινωνικό της κράτος εάν η Ευρώπη παραμείνει νεοφιλελεύθερη». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε τη δημιουργία νέων εργαλείων διακυβέρνησης όπως θα ήταν ένα «Eurogroup των υπουργών εργασίας». Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τόμας Χέντελ έκανε αποδεκτή την πρόταση του κ. Κατρούγκαλου να παρακολουθεί η Επιτροπή τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά θέματα του μνημονίου, παράλληλα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και δεσμεύτηκε ότι θα προτείνει τη σύσταση σχετικής ομάδας ελέγχου (monitoring group).

Ο κ. Κατρούγκαλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο βασικό χαρακτηριστικό των δύο προηγούμενων μνημονίων, που ήταν η γενικευμένη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων «σε μια προσπάθεια να αλλάξουν βίαια οι εργασιακές σχέσεις, προς μια κατεύθυνση απομάκρυνσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». Ουσιαστικά επιδιώχθηκε στην Ελλάδα να κυριαρχήσει η υπο αμειβόμενη και υπερ-ευέλικτη εργασιακή σχέση.

Ο Έλληνας υπουργός Εργασίας, προανήγγειλε στην ομιλία του διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, στη βάση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου και υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.