Οικονομία

Η «τρύπα» στα έσοδα των Ταμείων προδίδει νέες περικοπές στις συντάξεις

Η «τρύπα» στα έσοδα των Ταμείων προδίδει νέες περικοπές στις συντάξεις Η «τρύπα» στα έσοδα των Ταμείων προδίδει νέες περικοπές στις συντάξεις
Η «τρύπα» στα έσοδα των Ταμείων προδίδει νέες περικοπές στις συντάξεις Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποτυπώνουν διευρυνόμενη «τρύπα» στον προϋπολογισμό των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης την ώρα που αύριο θα ανακοινωθεί το νέο μοντέλο για το Ασφαλιστικό ενώ οι απώλειες που καταγράφονται είναι ύψους 2,45 δισ. ευρώ ή 10,1% στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου του τρέχοντος έτους, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκαν χθες φαίνεται ξεκάθαρα, ότι προκαλείται έλλειμμα στην Κοινωνική Ασφάλιση ύψους 600 εκατ. ευρώ, αντί για πλεόνασμα 197 εκατ. ευρώ που ήταν πέρσι. Η απώλεια εσόδων στις ασφαλιστικές εισφορές κατά 670 εκατ. ευρώ ή 5,4% (από 12,35 δισ. ευρώ πέρσι, υποχώρησαν στα 11,68 δισ. ευρώ φέτος). Μια υστέρηση, που στο σκέλος των εισφορών των εργαζομένων είναι μικρότερη, δηλαδή περιορίζεται στα  134 εκατ. ευρώ (4,49 δισ. ευρώ φέτος, από 4,63 δισ. ευρώ πέρσι), ενώ είναι σημαντικά υψηλότερη στο σκέλος των εργοδοτών που φτάνει στα 704 εκατ. ευρώ (από 6,86 πέρσι στο οκτάμηνο, υποχώρησαν στα 6,16 δισ. ευρώ φέτος το αντίστοιχο χρονικό διάστημα). Αιτία αυτής της σημαντικής υποχώρησης των εσόδων από εισφορές εργοδοτών, είναι αφενός τα capital controls, αφετέρου και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες που τέθηκε σε ισχύ από 1.1.2015 και μετά και δεν αντικαταστάθηκε με άλλο ισοδύναμο μέτρο.

Επίσης, διαπιστώνεται σημαντική υστέρηση στο σκέλος της κρατικής χρηματοδότησης (14,1% ή 1,56 δισ. ευρώ), αφού κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014, είχαν δοθεί κονδύλια ύψους 11,05 δισ. ευρώ προς τα Ταμεία, ενώ την αντίστοιχη φετινή περίοδο, τα κονδύλια αυτά περιορίστηκαν στα 9,48 δισ. ευρώ.

Στο σκέλος των δαπανών διαπιστώνεται μείωση κατά 6,9% ή 1,655 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση προκύπτει στα αγαθά και τις υπηρεσίες, αφού διαπιστώνεται μείωση κατά 53,1% ή 717 εκατ. ευρώ (από 1,35 δισ. ευρώ που ήταν στο περσινό οκτάμηνο, υποχώρησαν στα 635 εκατ. ευρώ φέτος). Επίσης, καταγράφεται μείωση κατά 12,9% ή 240 εκατ. ευρώ στις αμοιβές προσωπικού (1,61 δισ ευρώ φέτος, από 1,85 δισ. ευρώ πέρσι).

Σε επίπεδο κοινωνικών παροχών, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου καταγράφονται απώλειες 3,5% ή 707 εκατ. ευρώ (από 20,33 δισ. ευρώ πέρσι, υποχώρησαν σε 19,62 δισ ευρώ φέτος). Οι μεγαλύτερες μειώσεις εντοπίζονται παροχές ασθένειας καθώς στο οκτάμηνο η υποχώρηση φτάνει στο 17,4% ή 474 εκατ. ευρώ (από 2,72 δισ. ευρώ πέρσι, σε 2,24 δισ. ευρώ φέτος). Παραδόξως, η δαπάνη για συντάξεις κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα (16,78 δισ. ευρώ το οκτάμηνο του 2014 και 16,72 δισ. ευρώ το αντίστοιχο φετινό διάστημα), δηλαδή η μείωση είναι μόλις 0,4% ή 65 εκατ. ευρώ.

Το ισοζύγιο εσόδων και δαπανών, καταλήγει στο να δημιουργείται έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, πορεία εντελώς αντίθετη με πέρσι όταν είχε καταγραφεί πλεόνασμα 197 εκατ. ευρώ (διαφορά 66,8%).

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης προς την Ελλάδα, που κατατέθηκε επίσημα χθες αργά το βράδυ στη Βουλή, «κρύβει» νέο κύκλο περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.

Η διάταξη σύμφωνα με την οποία, στο εξής, ο υπο – λογαριασμός του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), δεν θα καλύπτει ελλείμματα επικουρικών ταμείων, «μεταφράζεται» σε έμμεση, αλλά ουσιαστική εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιείται πια ένας «αυτόματος κόφτης» και έτσι, όταν διαπιστώνεται ότι το Ταμείο παράγει ελλείμματα, θα μπορεί να πραγματοποιείται ανάλογη περικοπή συντάξεων.

Ήδη στο ΕΤΕΑ θεωρείτο εξαιρετικά πιθανή μια περικοπή της τάξης του 5,2% για τα 11 Ταμεία που υπάχθηκαν σε αυτό, από την 1η Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για περικοπή που ισούται με εκείνη που επιβλήθηκε σε όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους του Ταμείου, τον Ιούλιο του 2014. Τώρα φαίνεται να εξετάζεται το ενδεχόμενο νέας οριζόντιας περικοπής έως το τέλος του έτους, εάν επιβεβαιωθεί το δυσοίωνο σενάριο και το Ταμείο καταγράψει τελικά, έλλειμμα. Το ποσοστό της περικοπής δεν έχει ακόμα καθοριστεί, αλλά θεωρείται πιθανό ότι θα κυμανθεί ξανά στα επίπεδα του 5%. Ο λόγος είναι ότι έως τώρα, το έλλειμμα που έχει καταγράψει το ΕΤΕΑ θεωρείται ότι κινείται στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ, άρα είναι πολύ μικρότερο, από την αρχική εκτίμηση.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί η τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, αφού την Πέμπτη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το οριστικό πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, στο οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα περιλαμβάνει ένα κυρίαρχο και τουλάχιστον δύο εναλλακτικά σενάρια για το μέλλον του συστήματος.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους θα συνταξιοδοτηθούν από εδώ και στο εξής. Ως προς αυτό, εναλλακτικές λύσεις θα δίδει το πόρισμα. Μεταξύ αυτών θα είναι και η πρόταση που παρουσίασε αναλυτικά η «Ν» και η οποία προβλέπει σπάσιμο σε τρία κομμάτια του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης για όσους ήδη εργάζονται (το πρώτο κομμάτι μια κατώτατη εθνική σύνταξη που θα εγγυάται το Δημόσιο, το δεύτερο ένα κομμάτι που θα προκύπτει από τον υφιστάμενο τρόπο υπολογισμού και το τρίτο κομμάτι που θα προέρχεται από την εφαρμογή του συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης) και σε δύο κομμάτια (εθνική σύνταξη και νοητή κεφαλαιοποίηση) για όσους θα ασφαλιστούν για πρώτη φορά μετά την εφαρμογή του νέου νόμου.

Να εξασφαλίσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι περικοπές που ορίζει τόσο το μνημόνιο όσο και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016. Η «ρήτρα» περικοπής της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ θα απαιτήσει μέτρα. Ο συνολικός «λογαριασμός» για το ασφαλιστικό αποτυπώθηκε στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού: από συντάξεις, εισφορές και λοιπές παροχές κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να εξοικονομηθεί 1,268 δισ. ευρώ μέσα στο 2016 και 1,7 δισ. ευρώ συνολικά την περίοδο 2015-2016, έτσι ώστε να τηρηθεί και η μνημονιακή ρήτρα για εξοικονόμηση πόρων που να αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ για το 2016.