Οικονομία

Ανατροπές στις συντάξεις, με εισοδηματικά κριτήρια η βασική

Ανατροπές στις συντάξεις, με εισοδηματικά κριτήρια η βασική
Επιτροπή Σοφών: Περιουσιακά κριτήρια στην ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Τα πάνω κάτω φέρνει το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών ακόμα και στη θεσμοθετημένη χορήγηση της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης των 360 ευρώ, όπως επίσης και στο ποσοστό αναπλήρωσης, που οδηγεί σε μειώσεις στις νέες συντάξεις.

Η πρόταση που πρόκειται να υποβληθεί αύριο προς το υπουργείο Εργασίας, είναι να τεθούν περιουσιακά κριτήρια στην ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη, κάτι που σημαίνει ότι αν κάποιος έχει εισοδήματα, από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις, θα λαμβάνει μικρότερο ποσό σύνταξης.

Παράλληλα, στις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών αναμένεται να συμπεριληφθεί και η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης στις νέες συντάξεις, από το 65% που είναι σήμερα στο 55%. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν μάλιστα η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης προκύψει στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, τότε είναι πιθανό οι νέες συντάξεις να είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τις καταβαλλόμενες, σε ποσοστό που μπορεί να κυμανθεί στα επίπεδα 25 – 27%.

Η επιτροπή προτείνει τρόπους ενιαίους κανόνες σε εισφορές και παροχές, μέσα και από την ενοποίηση των Φορέων Κύριας Ασφάλισης. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα Ταμείο – μαμούθ που θα λειτουργεί ως Εθνικός Φορέας Απονομής Συντάξεων. Κάτι τέτοιο θα γίνει είτε με τη δημιουργία ενός Ταμείου, με επίκεντρο το ΙΚΑ, είτε με τη δημιουργία τριών Ταμείων (ΙΚΑ για μισθωτούς, ΟΓΑ για αγρότες, ΟΑΕΕ για ελεύθερους επαγγελματίες). Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό ενσωματώνεται το ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι) στον ΟΑΕΕ.

Στις προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται να συμπεριληφθεί και η σύνδεση του αναλογικού τμήματος της σύνταξης με το προσδόκιμο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι όσο θα αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, άρα και τα χρόνια συνταξιοδότησης, τόσο θα κινδυνεύει το αναλογικό τμήμα της σύνταξης, να είναι συνεχώς πιο μικρό.

Στο μεταξύ μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 και δεν είχαν αποχωρήσει από την εργασία τους. Με νομοτεχνική βελτίωση – προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε νωρίτερα στη Βουλή, από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, προκύπτει ότι εάν οι ασφαλισμένοι της παραπάνω κατηγορίας λάβουν τη σύνταξή τους μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2015, τότε αυτή θα προκύψει στη βάση του νέου τρόπου υπολογισμού. Άρα θα υποστεί περικοπή της τάξης 0,5 -1% όπως προκύπτει από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, σε ετήσια βάση.

NETWORK