Οικονομία

Πρόταση των «Σοφών» η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης και έμμεσα των συντάξεων

Πρόταση των «Σοφών» η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης και έμμεσα των συντάξεων Πρόταση των «Σοφών» η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης και έμμεσα των συντάξεων
Πρόταση των «Σοφών» η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης και έμμεσα των συντάξεων Η επιτροπή «σοφών» που θα καταθέσει αύριο το πόρισμα της στον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρουγκαλο με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα προτείνει ενιαίους κανόνες για παλιούς και νέους ασφαλισμένους, αλλαγή που θα φέρει όμως ένα μειωμένο κοινό ποσοστό αναπλήρωσης για όλους τους συνταξιούχους και συνεπώς έμμεση περικοπή των συντάξεων

Ετσι σύμφωνα με το πόρισμα μειωμένο αναμένεται να είναι και το ποσοστό αναπλήρωσης για τους νεότερους ασφαλισμένους. Κύκλοι της επιτροπής σοφών, ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα ποσοστά των μειώσεων θα καθοριστούν από την ηγεσία του υπουργείου.

Η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης στις νέες συντάξεις αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες, από το 65% που είναι σήμερα να πέσει το 55%. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν μάλιστα η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης προκύψει στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, τότε είναι πιθανό οι νέες συντάξεις να είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τις καταβαλλόμενες, σε ποσοστό που μπορεί να κυμανθεί στα επίπεδα 25 – 27%.

Όπως όλα δείχνουν, η δομή της νέας σύνταξης θα βασίζεται στις εισφορές που έχει καταβάλλει ο ασφαλισμένος σε όλο τον εργασιακό του βίο.
Το ποσό που θα προκύπτει από τις εισφορές αυτές, αναμένεται να συμπληρώνεται από τη βασική σύνταξη, η οποία θα χορηγείται στα 67 και αναμένεται να είναι είτε στο όριο της φτώχειας είτε πάνω από αυτό ενώ ενδεχομένως θα δίνεται και η δυνατότητα συμπληρωματικών πόρων από επαγγελματικά ταμεία.

Την εκτίμηση πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει, έκανε από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.
Διευκρινίσεις δόθηκαν και σχετικά με το θέμα των κατώτατων συντάξεων. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός εργασίας, η εγκύκλιος Χαϊκάλη που ορίζει την κατώτατη σύνταξη στα 392 ευρώ αφορά μόνο στους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή όλους όσοι ασφαλίστηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2011 και μετά.
Όλοι οι υπόλοιποι (ασφαλισμένοι προ του 2011) θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη των 482 ευρώ.