Οικονομία

ΑΧΕΠΑ: Δεν θα μείνουν χωρίς φάρμακα οι οροθετικοί ασθενείς

ΑΧΕΠΑ: Δεν θα μείνουν χωρίς φάρμακα οι οροθετικοί ασθενείς ΑΧΕΠΑ: Δεν θα μείνουν χωρίς φάρμακα οι οροθετικοί ασθενείς
ΑΧΕΠΑ: Δεν θα μείνουν χωρίς φάρμακα οι οροθετικοί ασθενείς Τη διαβεβαίωση, ότι οι οροθετικοί, που εξυπηρετούνται από το ΑΧΕΠΑ δε θα μείνουν χωρίς φάρμακα έδωσε, μιλώντας στην εκπομπή “Ανοιχτά μικρόφωνα”, στο “ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9” ο διοικητής του νοσοκομείου, Παναγώτης Παντελιάδης μετά από την καταγγελία της HOMOPHONIA Thessaloniki Pride, ότι υπάρχει έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων στο φαρμακείο του νοσοκομείου.

Ο κ.Παντελιάδης απέδωσε την καθυστέρηση στην αναμονή της τελικής έγκρισης από το Υπουργείο των τροποποιημένων προϋπολογισμών των νοσοκομείων μετά την έκτακτη επιχορήγηση των 150 εκ. ευρώ.

“Αμέσως μετά θα γίνουν οι παραγγελίες και δεν έχουμε στοιχεία ελλείψεων σε αυτά τα φάρμακα”, είπε ο κ.Παντελιάδης, ο οποίος διευκρίνισε, ότι η τροποποίηση και η κατανομή των χρημάτων από τις ΔΥΠΕ έχει ήδη γίνει.

Ο διοικητής του νοσοκομείου εξέφρασε την ανησυχία του για την διαρκώς αυξανόμενη δαπάνη για τα φάρμακα των οροθετικών, εξαιτίας του γεγονότος ότι το ΑΧΕΠΑ είναι το μοναδικό νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα το οποίο τα χορηγεί.

“Οροθετικούς έχει και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, αλλά όσο πιο κλειστή είναι η κοινωνία, τόσο οι ασθενείς επιζητώντας την ανωνυμία, καταφεύγουν για το φάρμακο στο ΑΧΕΠΑ”, είπε ο κ.Παντελιάδης, ο οποίος υπολόγισε σε περίπου 1.300 τους οροθετικούς, που εξυπηρετεί το νοσοκομείο.

Όπως έκανε γνωστό, έχει ήδη προταθεί στο Υπουργείο, “αυτοί οι ασθενείς και αυτά τα φάρμακα, που είναι εξειδικευμένα, μόνο γι' αυτούς να πάνε σε ένα ειδικό κωδικό και να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό”.

“Ο προϋπολογισμός του ΑΧΕΠΑ είναι 27 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 9 εκ. ευρώ είναι φάρμακα, αλλά μόνο τα φάρμακα των οροθετικών κοστίζουν 8 εκ. ευρώ, άρα έχουμε πρόβλημα από το πρώτο λεπτό του κάθε χρόνου”, είπε ο κ.Παντελιάδης.