Οικονομία

Έρχονται αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές

Έρχονται αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές Έρχονται αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές
Έρχονται αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να λύσει τον "γόρδιο δεσμό" του ασφαλιστικού προχωρεί στη δραστική μείωση των μεσαίων και υψηλών συντάξεων, αλλά και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Αναφορικά με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αυτή θα περιλαμβάνει μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Πιο αναλυτικά, αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές, που συνεπάγονται μείωση των απολαβών τους κατά 4%-6% μηνιαίως αναμένεται να έχουν με το νέο ενιαίο μισθολόγιο και οι περίπου 600.000 υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα (Υπουργεία, Νομικά Πρόσωπα δημοσίου δικαίου και  Ο.Τ.Α), αλλά και οι υπάλληλοι σε ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ.

Ακόμα το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο θα προβλέπει την ωρίμανση επί το δυσμενέστερο και σε βάθος τριετίας (έως το 2019) των ασφαλιστικών κρατήσεων που καταβάλλουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι με αρχή  από το 2016 ενός πρόσθετου ποσοστού 5% στις  κρατήσεις για τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης.

Γεγονός που πρακτικά θα οδηγήσει σε μείωση των καθαρών τους αποδοχών κατά 4%-6% καθώς οι εισφορές τους για την υγειονομική περίθαλψη θα φτάσουν το 7,5%.

Aνάλογες μειώσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές, σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews αναμένεται να έχουν στις απολαβές τους και όσοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα έχουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 1200 ευρώ αλλά κυρίως οι υψηλόμισθοι με αποδοχές άνω των 2000 ευρώ το μήνα.